Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:12 21 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

lauraadamache.ro Pui Cacciatora (pui vanatoresc)

ro

05 Jan, 2020 15:22 775 Marime text
Pui Cacciatora (pui vanatoresc) este o mancare simpla si delicioasa din bucataria italiana. Denumirea italiana este Pollo alla cacciatora, daca ajungeti in Italia si vedeti in meniul restaurantelor acest preparat, neaparat sa il comandati.

Puiul cacciatora este o mancare taraneasca italiana. Umbria, Marche si Toscana sunt cele trei regiuni in care acest preparat este foarte popular. Eu am invatat sa prepar puiul vanatoresc italian de la o buna prietena din Toscana, o bucatareasa desavarsita.

In reteta originala de pollo alla cacciatora se folosesc putine ingrediente, carne de pui, suc de rosii tip passata sau rosii cherry in sos si neaparat rozmarin si usturoi.

De ce aceasta mancare este numita Pui cacciatora/pui vanatoresc?

Termenul Cacciatora se refera la combinatia de usturoi si rozmarin folosita pentru toate preparatele care poarta acest nume. Coniglio alla cacciatora (iepure in stil vanatoresc) este o alta mancare deosebita unde intalnim usturoiul si rozmarinul. Cele doua ingrediente se pare ca erau preferatele vanatorilor care le includeau in preparatele pe baza de vanat.

In gospodariile italiene, puiul cacciatora era preparat cu ingrediente 100% biologice. Puiul era crescut in curte, vinul rosu provenea din podgoria personala, morcovii, telina, rozmarinul, rosiile si ceapa erau cultivate in propria gradina.

Pui cacciatora, NU pui cacciatore

In online am vazut de multe ori aceasta reteta numita “Pui cacciatore”. Cacciatore, in limba italiana, inseamna vanator/persoana care este pasionata de acest sport, deci nu putem numi acest fel de mancare “pui vanator”.

Cacciatora (alla cacciatora) este un termen care se refera la un stil de a gati carnea (pui, iepure, vanat) cu usturoi, rozmarin sau salvie, vin si uneori sos de rosii.

Asadar, acest fel de mancare italian se poate numi Pui cacciatora/Pui alla cacciatora sau, o traducere exacta, 100% in limba romana, Pui in stil vanatoresc. Este gresit sa numim acest preparat delicios, Pui cacciatore.

In secolul XIX, aceata mancare cu carne de pui si sos, era preferata toscanilor. Era preparata cu ocazia sarbatorilor, mai ales de Craciun. Desi nu este un preparat rafinat, este atat de gustos! Mai ales daca il servim cu o mamaliga calda cremoasa sau cu felii de paine proaspata.

Pentru reteta de mamaliga moale, punem la fiert 1 l de apa. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam 1 lingurita mica de sare si 200 g faina de malai, in ploaie. Amestecam cu telul si fierbem mamaliga cca 20-25 minute (timpul de fierbere depinde de tipul de malai folosit).

Ce ingrediente se folosesc in reteta originala de pui cacciatora (pollo alla cacciatora)

In reteta originala, se folosesc doar rosii, telina Apio, morcovi, ceapa, vin rosu, carne de pui, rozmarin si usturoi.

Puiul Cacciatora se poate imbogati cu fileuri de ansoa si cu masline. Mancarea trebuie sa fiarba incet, la foc mic, iar sosul de rosii se va combina de minune cu grasimea lasata de carnea de pui.

Mancarea de pui vanatoresc va avea un sos dens care va imbraca perfect bucatile de carne
 

Pui cacciatora (pui in stil vanatoresc) – Ingrediente


1 pui (1kg)
400 ml suc de rosii tip passata
1 ceapa medie
1 morcov mediu
1 tulpina telina Apio (12 cm)
1 catel de usturoi
100 ml vin rosu
2 linguri ulei de masline
1 crenguta rozmarin proaspat (6-7 cm)
patrunjel (pentru servit)
sare
piper

Mod de preparare: lauraadamache.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii