Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:46 20 07 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

lauraadamache.ro Pandispan cu fructe

ro

19 Jun, 2018 09:57 349 Marime text

Pandispanul clasic, asa cum il cunoastem astazi, este derivat dintr-un preparat de baza inventat in anul 1700, de un patiser genovez, Giovan Battisata Cabona, care, impreuna cu marchizul Pallavicini, in serviciul caruia se afla de mai multi ani, a ajuns in Spania, la curtea regelui Ferdinand. Cu prilejul unui banchet, Cabona a prezentat un desert incredibil de lejer si pufos, botezat in onoarea orasului de origine al bucatarului, pate génoise. In timp, din reteta de pate génoise s-a nascut o reteta mai simpla, dar la fel de gustoasa, Pan di Spagna (pandispan). Diferenta dintre cele doua consta in modul de preparare si ingrediente. Pate génoise este preparat la cald, ouale fiind mixate cu zaharul la bain-marie, acestea devenind spumoase datorita actiunii caldurii. Printre ingredientele pate génoise-ului se numara si untul, acesta fiind exclus din prepararea pandispanului. Pandispanul se preparara la rece, ouale sunt mixate cu zaharul pana cand isi tripleaza volumul, apoi faina, intotdeauna cernuta, se incorporeaza cu grija in compozitia de oua, amestecand de jos in sus, asttfel incat compozitia sa fie aerata. In ambele retete nu exista praf de copt, sa nu uitam asta.
Pandispanul poate fi transformat, cu ajutorul fructelor de sezon, intr-o delicioasa prajitura cu fructe. Mai jos va propun un pandispan cu caise, lejer, delicios, de vara.

Insa ce ne facem cand intr-o reteta intalnim un pandispan copt intr-o forma rotunda de 20 cm diametru, de exemplu, si noi vrem sa-l coacem intr-o forma patrata sau dreptunghiulara? Cum ne descurcam cu ingredientele daca vrem un pandispan pentru 6,10,12 persoane? Nimic mai simplu. Iata cum procedam.

Reteta mea de pandispan este foarte simpla, sper ca o cunoasteti deja, daca nu, regula este urmatoarea: pentru 1 ou mediu, folosim 30 g zahar si 30 g faina si bineinteles nelipsitul varf de cutit de sare care are rolul de a-i accentua gustul. Acest varf de sare este magic in orice prajitura, nu doar in pandispan.

Reteta pandispan cu fructe (forma rotunda 18 cm/forma dreptunghiulara 18×15 cm)

Ingrediente – Pandispan cu fructe 

4 oua medii
120 g zahar
120 g faina
1 varf cutit sare
150 g caise + 1 lingura faina 

Mod de preparare: lauraadamache.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii