Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:09 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

lauraadamache.ro 12 retete de post simple si rapide

ro

20 Nov, 2018 12:10 415 Marime text

Postul Nasterii Domnului sau Postul Craciunului incepe pe 15 noiembrie si se incheie pe data de 25 decembrie. Daca 15 noiembrie cade intr-o zi de miercuri sau vineri, postul incepe din seara zile de 14 noiembrie.

In cele 40 de zile de post, credinciosii nu mancanca preparate pe baza de carne, branza si oua, iar lunea si miercurea se consuma mancare fara ulei si fara vin. Martea si joia se face dezlegare la ulei si vin, iar sambetele si dumincile, pana pe 20 decembrie, putem consuma peste, vin si ulei.

V-am pregatit o colectie de 12 retete de post simple si delicioase pe care trebuie neaparat sa le incercati in acest post. Chiar daca nu contin carne, oua, lapte, retetele de post sunt minunate! Le putem pregati chiar daca nu tinem post, va veti bucura de mancaruri si dulciuri savuroase.
 

Biscuiti de post cu masline si rozmarin


Nu trebuie sa folosim neaparat oua, unt sau lapte pentru niste biscuiti fragezi si absolut deliciosi. Va spun sincer ca acesti biscuiti de post sunt atat de gustosi, incat cu greu ai putea crede ca nu contin niciun ingredient de origine animala.

 

Fasole batuta cu ceapa prajita


Este una dintre retetele de post cel mai des preparate in bucataria mea. Este o reteta simpla si rapida, foarte satioasa, pe care va recomand sa o incercati cu ceapa prajita. Ii da un gust absolut minunat.

 

Pizzette de vinete


Este o reteta de post delicioasa care poate fi incercata atat cu vinete cat si cu felii de rosii sau dovlecel. Cascavalul sau mozzarella pot fi inclocuite, in perioada de post, cu cascaval vegetal. Chiar si reci sunt delicioase aceste felii de vinete la cuptor.

 

Sarmale de post cu ciuperci (in foi de vita)


Dintre toate retetele de sarmale de post, imi plac foarte mult cele umplute cu ciuperci champignon, morcov si praz si invelite in  foi de vita. Le-am servit cu putina smantana de post, o reteta rapida pe care v-o recomand cu drag. Daca doriti, le puteti servi si cu iaurt de soia.

 

Mancare de mazare de post 


Mancarea de mazare de post, cu morcovi si cartofi, era nelipsita din bucataria mamei mele. Desi imi place carnea, in aceasta mancare chiar nu ii simteam lipsa, o mancam cu o deosebita placere ori de cate ori o pregatea.

 

Mancare de varza dulce (mancare de post)


Mancarea de varza dulce de post este o mancare rapida, ideala pentru masa de pranz din Postul Craciunului. Se face foarte simplu, iar ingredientele sunt la indemana oricui.

 

Supa de conopida si praz 


O supa de post absolut minunata! Ador conopida, chiar daca in copilarie nu ma intelegeam deloc bine cu ea, iar prazul ii da un gust divin. Este o supa crema cu legume care se gasesc foarte usor in piete sau magazine in sezonul rece.

 

Mancare italiana de fasole 


Este o reteta simpla si rapida, pentru zilele de post aglomerate cand nu avem foarte mult timp sa gatim. Daca doriti, puteti inlocui fasolea la conserva cu fasole fiarta in casa. Desigur, cu fasolea fiarta de noi, iese si mai gustoasa, dar va garantez ca si cu cea la conserva iese o minunatie de mancare.

 

Cozonac de post cu nuca si cacao


Va spun sincer ca am mancat cozonaci cu oua, unt si lapte, mult mai putin gustosi decat acest cozonacde post. Este foarte pufos, iar laptele de migdale se poate inlcui cu lapte de nuca facut in casa.

 

Prajitura de post cu dovleac


Este o prajitura de post cu o consistenta usor umeda, foarte simplu de facut si foarte foarte gustoasa. Va recomand cu drag reteta si, in cazul in care nu va place dovleacul, il puteti inlocui cu aceeasi cantitate de morcovi.

 

Chec de post cu cacao


Checul are o consistenta usor umeda si se pastreaza de minune, intr-un recipient inchis ermetic, pentru 3-4 zile. Il fac foarte des, atat in varianta de post, cat si de dulce (inlocuim laptele de soia cu lapte de vaca daca vrem un chec de dulce).

 

Tarta de post cu gem de afine


Tarta de post cu gem de afine este atat de gustoasa si parfumata, greu de crezut ca nu contine oua, unt sau lapte. De la inceput va spun ca aluatul nu se lucreaza foarte usor, dar cu putina rabdare sigur reusim sa il intindem cum trebuie si sa il punem in forma de tarta fara probleme.

Mod de preparare: lauraadamache.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii