Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:50 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Portului Constanța, serbată în Serbia

ro

24 Sep, 2015 13:51 804 Marime text
 
Astăzi, în Belgrad, a avut loc cea de-a noua ediție a Zilei Portului Constanța în Serbia, eveniment organizat de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa.
 
Portul Constanța a revenit la Belgrad la întâlnirea cu partenerii săi, cu oficialitățile sârbe, cu oamenii de afaceri interesați de oportunitățile oferite de porturile maritime româneşti și care intenționează să-și dezvolte business-ul, colaboratori consacraţi, dar şi potenţiali.
 


Alături de conducerea CN APM SA au participat la eveniment ambasadorul româniei la Belgrad, Daniel Banu, reprezentanți ai Ministerului Transporturilor din Serbia, delegaţi din Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Germania, Ungaria, Austria și operatori importanți din Portul Constanța.
 
Ambasadorul României la Belgrad, Daniel Banu, a declarat că Ziua Portului Constanța la Belgrad a devenit un brand al cooperării dintre România și Serbia.


 
„Portul Constanța s-a concentrat întotdeauna pe dezvoltarea de parteneriate, fiind mereu în căutarea de noi oportunități. În acest sens, trebuie să menționăm eforturile noastre continue de a oferi o rută alternativă viabilă pentru transportul mărfurilor din Orientul Îndepărtat, urmând coridorul TRACECA prin Marea Caspică, conectând Europa cu nordul Chinei și scurtând astfel ruta obișnuită cu 3 săptămâni” a declarat George Gabriel Vișan, directorul comercial al CN APM SA Constanța.
De la începutul acestui an și până la 15 august, traficul de mărfuri între Portul Constanţa şi Serbia a fost de 4,02 milioane tone (față de 2,5 milioane tone la 15 august 2014), din care 2,36 milioane tone îl reprezintă traficul fluvial (față de 1,5 milioane tone la 15 august 2014). Creșterea de peste 60% este spectaculoasă, fiind determinată în principal de cereale.
 
Astfel, în traficul total, ponderea o deţin cerealele, cu peste 3,03 milioane tone (față de 1,1 milioane tone la 15 august 2014), urmate de combustibili minerali solizi cu 242.413 tone, îngrășăminte 222.960 tone, minereurile de fier şi deşeurile de fier 211.019 tone.
 


Valeriu Nicolae Ionescu, directorul general al CN APM SA Constanţa apreciază că „Datorită Dunării, Portul Constanţa poate fi considerat ieşirea la mare a Serbiei. Dar trebuie să ne unim eforturile pentru îmbunătățirea navigabilității pe Dunăre care ar determina, fără îndoială, creșterea afacerilor pentru toți cei implicați. Aceasta este cheia dezvoltării regiunii și nu putem discuta despre Dunăre fără să amintim Serbia! Constanța este o parte importantă a acestui coridor, dar doar împreună, într-un efort concentrat putem să beneficiem de toate avantajele pe care le oferă transportul pe Dunăre”.
 
„Doresc ca acest eveniment să fie de un real ajutor partenerilor noştri din regiune pentru a-și dezvolta și diversifica afacerile, folosind avantajele portului Constanţa, contribuind la extinderea relaţiilor bilaterale româno-sârbe în domeniul transportului naval şi intermodal”, a declarat Valeriu Nicolae Ionescu, directorul general al CN APM SA Constanţa.

Ti-a placut articolul?

Comentarii