Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:45 24 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vremea până la sfârşitul anului în sud-estul României. Estimările specialiştilor. La ce să ne aşteptăm?

ro

26 Sep, 2015 04:08 1510 Marime text
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, ieri, informarea valabilă pe lunile octombrie-decembrie anul acesta.

- În luna octombrie, temperaturile medii lunare vor înregistra valori peste norme în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării, iar în rest valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice. Cantităţile lunare de precipitaţii vor avea o tendinţă de excedent în cea mai mare parte a ţării.
Temperaturile estimate vor fi cuprinse între 11 şi 14 grade iar precipitaţiile vor fi cuprinse între 19-41 l/m²

- În luna noiembrie, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, exceptand sud-estul si local sudul si vestul tarii, unde acestea se pot situa peste norme. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limite apropiate de mediile climatologice in majoritatea regiunilor, exceptand centrul si local nordul si estul tarii, unde vor fi posibile cantitati medii peste norme.  
Temperaturile estimate vor fi cuprinse între 5 şi 8 grade iar precipitaţiile vor fi cuprinse între 22-46 l/m².

- În luna decembrie, valorile termice vor fi in general apropiate de mediile multianuale, iar in sud-estul si local in sudul si vestul tarii vor fi posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decat in mod obisnuit. Cantitatile lunare de precipitatii se vor situa in limitele climatologice in majoritatea zonelor, local in centrul tarii fiind posibile valori peste medii, iar in sud sub norme.  
Temperaturile estimate vor fi cuprinse între 0 şi 3 grade iar precipitaţiile vor fi cuprinse între 20-40 l/m².

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuţia temperaturilor medii lunare, precum și distribuia cantităilor lunare de precipitaii, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

sursa text si foto: meteoromania.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii