Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:58 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Valoarea taxei de salubritate va fi stabilită în funcție de cât gunoi aruncă fiecare!

ro

05 Jul, 2016 00:00 1431 Marime text
Ministerul Mediului lucrează la un proiect de lege prin care valoarea taxei de salubritate plătită de cetățeni să fie stabilită în funcție de cât gunoi aruncă, iar în cazul în care colectează selectiv, aceasta va fi mai mică.
 

"Lucrăm acum la Legea 211 pentru a introduce acest principiu pentru că, în baza acestuia, noi vrem de fapt să stimulăm cetățenii să colecteze selectiv acasă și să se depună mai puțin deșeu în final la groapa de gunoi. Colectând selectiv, noi, practic, vrem să valorificăm ce este bun din deșeu. Sunt tot felul de variante de lucru. Este și varianta în care sunt niște saci cu un anumit volum și atunci știm exact: 10 litri, 20 de litri, 60 de litri. Este standard dacă se merge pe varianta saci", a spus ministrul de resort, Cristiana Pașca Palme, citată de agerpres.ro.

 
Demnitarul a dat ca exemplu în acest sens sistemul belgian.
 

"O țară în care eu am locuit destul de mult, Belgia, are varianta cu saci, saci de diferite culori. Pe galben se colectează hârtia, pe albastru - plasticul și de diferite volume. Atunci, știe și cetățeanul și salubristul ce a luat. Pentru această colectare se stabilește o zi anume a săptămânii. Dacă ai scos deșeul de hârtie în ziua în care trebuia să scoți deșeul menajer, nu numai că nu ți-l ia, dar plătești și o amendă", a mai afirmat ministrul Mediului.

 
În acest moment, românii aruncă amestecat gunoiul menajer.
 

"Se amestecă plastic, cu hârtie, cu gunoi menajer. Noi vrem să-i ajutăm pe cetățeni - prin aceste instrumente - să colecteze selectiv. Noi, ca minister, facem cadrul legal. Depinde de autoritățile locale să constituie infrastructura și de salubriști, respectiv saci, dacă se merge pe saci, în alte țări se merge pe o etichetă, ziua în care să se colecteze. (...) Pe cetățean îl va costa mai puțin să colecteze selectiv. Dacă le amesteci, te costă mai mult. Tu, în mod normal, ar trebui să nu mai plătești nimic pentru partea pe care ai colectat-o selectiv, partea reciclabilă. Atunci, tu, dacă nu mai plătești nimic pentru hârtie, plastic, toată cantitatea de deșeu menajer se reduce", a mai arătat Palmer.

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii