Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:37 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uraganul Irma se aproprie de SUA Românii din statul Florida, afectați de inundații, vânt și ploi masive

ro

08 Sep, 2017 18:51 1063 Marime text
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în SUA - zona statului Florida că uraganul Irma este încadrat în gradul 4, pe o scară de la 1 la 5, fiind considerat a avea efecte devastatoare.

Urmărind traiectoria estimată a uraganului, se constată că pericolul maxim îl reprezintă momentul când acesta va atinge teritoriul SUA în sudul statului Florida, coasta estică a peninsulei fiind cea mai predispusă la efectele majore ale uraganului.
 
Autorităţile locale americane au decretat evacuarea obligatorie a cetăţenilor (rezidenţi sau vizitatori) din regiunile Monroe, Miami Dade, Broward, Palm Beach, Pinellas şi Florida Keys şi voluntară în o serie de alte regiuni din sudul Floridei. Toate zonele litorale din sudul Floridei se vor confrunta cu inundaţii masive generate atât de ploile masive, dar şi de apa oceanului, ce va fi împinsă de vânturile puternice către ţărm. Se estimează că în numai în zona oraşului Miami nivelul apei va creşte cu 2-3 metri, ceea ce va inunda o bună parte din oraş.

Milioane de cetăţeni din aceste regiuni se deplasează în prezent către nord, majoritatea cu mijloace auto, acest lucru ducând şi la o criză a carburanţilor. Pentru a uşura evacuarea, autorităţile locale au suspendat plata pentru tronsoanele de autostradă, iar normele de timp pentru şoferii de camion au fost extinse, pentru a permite alimentarea urgentă a zonei cu produsele deficitare.
 
Aeroporturile din zonă, respectiv Miami, Fort Lauderdale şi Orlando, vor fi închise începând de sâmbătă, 9 septembrie 2017, când efectele uraganului vor începe să fie simţite în zonă. Până atunci, companiile aeriene au crescut numărul de zboruri pentru a face faţă solicitărilor.
 
Toate şcolile şi instituțiile guvernamentale vor fi închise în Florida, începând de vineri şi până luni. De asemenea, toate oficiile consulare ale statelor străine, acreditate în Florida, şi-au închis birourile în cursul acestei săptămâni, până la restabilirea condiţiilor normale de funcţionare.
 
Chiar dacă imediat după ce va lovi teritoriul SUA uraganul Irma va descreşte în intensitate, ajungând un uragan de gradul 2 în zona Orlando şi de gradul 1 la graniţa cu Georgia, autorităţile statelor învecinate (Georgia, Carolina de Sud şi Carolina de Nord) au luat deja măsuri de protecţie, fiind aşteptate inundaţii locale datorate ploilor masive.

Cetăţenii români care se află sau intenţionează să călătorească în aceste zone sunt sfătuiţi să acorde maximă atenţie anunţurilor autorităţilor locale şi să evacueze imediat zonele periculoase. De asemenea, persoanele care au cunoştinţă despre cetăţeni români aflaţi în stare de dificultate ca urmare a acestor condiţii speciale sunt rugate să contacteze Ambasada României la Washington pentru acordarea asistenţei necesare, în coordonare cu autorităţile americane locale.

Reamintim că în zona statului Florida sunt estimaţi, potrivit statisticilor autorităţilor americane, un număr de circa 35.000 de cetăţeni români sau de origine română, fiind statul cu cea mai numeroasă comunitate română din jurisdicţia Ambasadei şi a treia ca mărime din SUA.
În cazul declanşării alarmei locale (prin posturi locale de radio sau telefoane mobile), este obligatorie adăpostirea de urgenţă în adăposturile amenajate sau locuri înalte şi rezistente la vânt.

Solicitările de asistență consulară se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei României în SUA, secţia consulară: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum și la telefonul de urgență al Secţiei Consulare: +12024208350.

Evoluţia uraganului Irma poate fi urmărită pe site-urile autorităţilor americane http://www.nhc.noaa.gov (Centrul de Urmărire al Uraganelor) şi https://www.accuweather.com (Centrul de Meteorologie).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://washington.mae.ro şi www.mae.ro<http://www.mae.ro> și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii