Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:36 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE2 - Viitura din Corbu a făcut ravagii! Imaginile sunt grăitoare (galerie foto+video)

ro

13 Oct, 2015 08:59 4933 Marime text
O viitură puternică a surprins, aseară, mai multe mașini pe drumul dintre Năvodari și Corbu. Reprezentanţii Primăriei Corbu au declarat că mai multe curţi şi dependinţe ale caselor din comună au fost inundate, apa intrând în localitate dinspre mare.

Conform pompierilor, apa a măsurat aproximativ o jumătate de metru. 

Echipajele de intervenţie au acţionat pentru salvarea unui bărbat şi a doi copii cu barca pneumatică. Pompierii au scos, pe rând, pasagerii din maşini, fiind vorba despre 23 de persoanei.

Oamenii au fost duşi la ambulanţele ajunse în zonă, unde au fost evaluaţi, iar cei care au avut nevoie au primit îngrijiri medicale.

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea au muncit toată noaptea pentru a scoate apa din locuinţele şi curţile oamenilor.

Viceprimarul localităţii Corbu, Gheorghe Stanciu, a declarat că acum lucrurile s-au calmat şi, spre mulţumirea tuturor, nu au existat pierderi de vieţi omeneşti. 

Primarul Năvodariului, Nicolae Matei, a descris situaţia pe scurt, pe Facebook: „Este o situație grea între Năvodari şi Corbu. Marea parcă s-a unit cu lacul Taşaul. Mașini cu oameni plutesc în derivă. Apa vine șuvoaie dinspre mare. Poliţia Locală a salvat o mamă cu un copil mic".

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, judeţul Constanţa, în zona localităţilor Sinoe, Istria, Săcele, Corbu, Luminiţa, se află începând cu ora 22.00 sub avertizare cod portocaliu de ploi.

UPDATE2, ora 11.30

La această oră, autorităţile locale încă evaluează pagubele în urma dezastrului de aseară. Până în prezent s-a stabilit că au fost afectate 20 de case din comuna Corbu. Oamenii spun că apa a fost înăuntrul caselor până la brâu. Acum au noroiul înăuntru mai sus de glezne. Primarul din Corbu, Marian Gălbinaşu, a declarat că zeci de gospodării din localitate au fost inundate, iar peste 20 de persoane au fost evacuate din locuinţe. Unii au mers să se adăpostească la rude, iar alţii au fost duşi la Centrul pentru Tineret, unde şi-au petrecut noaptea.

De asemenea, primarul a precizat că apele au distrus şi terasamentul unei căi ferate industriale care trece prin zonă, aceasta ”rămânând suspendată pe o distanţă de aproximativ zece metri, iar un autoturism a fost practic înfipt în spaţiul acela liber”.
 

UPDATE1, ora 9.45:

Astăzi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a remis un comunicat în care povesteşte care a fost dinamica evenimentelor de aseară, de la Corbu.

„Ieri, 12 octombrie a.c., pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa au fost solicitaţi să intevină, prin S.N.U.A.U 112, în jurul orei 21.17, pe DJ 226 ce leagă localităţile Năvodari şi Corbu, unde mai multe autoturisme au fost surprinse de o viitură.

La faţa locului s-au deplasat cu operativitate echipajele de pompieri care, sub comanda inspectorului şef, locotenent colonel Petrov Daniel, au reuşit salvarea a 23 de persoane, printre care si un copil de aproximativ un an si opt luni, ocupanţi ai autoturismelor. 

În cursul nopţii trecute, pompierii constănţeni au mai reuşit să salveze înca două persoane, una surprinsă de viitură, fiinde recuperată cu acesoriilor din dotare, iar cealaltă, după efectuarea căutărilor a fost găsită izolată într-un spaţiu de adăpostire de pe o plajă din localitatea Corbu.
 
 Toate persoanele salvate au fost asistate din punct de vedere medical de către cadrele specializate sosite la faţa locului.

Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice produse, au intervenit 35 de subofiţeri şi doi ofiţeri ai I.S.U. Constanţa, cu opt autospeciale, o Autospecială pentru Transport Victime Multiple, două ambulanţe SMURD, patru motopompe şi o barcă pneumatică.

Pe toată durata nopţii cadre ale ISU Constanţa au monitorizat cursurile de apă aflate sub avertizare hidrologică, pentru a se putea asigura un răspuns prompt în vederea protejării populaţiei.”


Sursa foto:  Valentin Sprînceană (facebook), InfoTrafic, Facebook, trecători

Sursa video Facebook Zafy Tractari Cta Mutalap


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii