Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:55 23 06 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Predoiu - Dacă vrea creşterea corupţiei, Ponta va reduce bugetul DNA Kovesi - „Există riscul ca activitatea noastră să fie blocată“

ro

11 Dec, 2014 12:03 1024 Marime text
În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a constatat următoarele:

1. În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.
2. Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).
3. Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane euro (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de  euro aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat,  să aibă în vedere, atât valorile cerute , cât și menținerea, în filă distinctă,  a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.
4. Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate,  de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro.

„Nu o sa putem lucra la fel de eficient si exista riscul ca activitatea noastra sa fie blocata. De exemplu, banii pentru cheltuieli materiale, nu o sa mai putem solutiona dosarele in care avem expertize dispuse", a declarat procurorul sef DNA Laura Codruta Kovesi pentru HotNews.ro, nemultumita ca DNA nu a primit in proiectul de buget fila distincta, ci doar o fila centralizatoare pentru intregul Minister Public. Ea a mai spus ca DNA a primit in fiecare an fila distincta, deoarece asa prevede art 4, alineatul 4, din OUG 43/ 2002.

„In primul rand, bugetul DNA trebuie sa aiba o fila distincta de buget asa cum  prevede legea, ceea ce inseamna ca pentru a asigura fondurile DNA nu trebuie sa taiem de la alte parchete, ci trebuie sa primim bani direct de la bugetul de stat. Noi in acest an am solicitat 25 de milioane de euro, buget minim pentru a putea functiona fara sa ne blocam activitatea", a explicat Laura Codruta Kovesi.

UPDATE ora 13.47

Premierul Victor Ponta a reacţionat pe o reţea de socializare la nemulţumirea procurorilor DNA referitoare la buget şi a spus că, scriptic, bugetul Ministerului Public va creşte cu 40% în anul 2015. Prim-ministrul se referă, însă, la bugetul parchetelor în general şi, în plus, face o comparaţie între bugetele de venituri şi cheltuieli.

Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei a reacţionat imediat şi a afirmat că "dacă vrea creşterea corupţiei, Ponta va reduce bugetul Ministerului Public".

”Este incredibilă, scandaloasă şi inacceptabilă poziţia Premierului Ponta, care a tăiat bugetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este o acţiune deliberată de blocare a DNA, a Justiţiei în general. Dacă premierul Ponta vrea să sprijine Justiţia şi anticorupţia, măreste bugetul DNA, dacă vrea să fie un stâlp al corupţiei, taie bugetul DNA”, a afirmat Cătălin Predoiu.
 
Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, ”baronii politici anchetaţi de DNA au devalizat bugetul statului, în timp ce DNA a adus sau poate aduce la buget sute de milioane de euro din confiscări şi popriri”.
 
”Ce face premierul Ponta? Subminează DNA, tăindu-i bugetul! Opţiunea făcută de premier e clară: pentru corupţie, împotriva DNA. Premierul are o atitudine clară de răzbunare pe DNA pentru anchetele pe care le-a făcut şi le are în curs. Este încă un motiv pentru care ar trebui să plece din fruntea Guvernului României, cu guvern cu tot”, a mai arătat Predoiu.

(Cosmin BELE)

Ti-a placut articolul?

Comentarii