Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:31 20 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unele fructe ce sosesc în România sunt otrăvite?

ro

13 Feb, 2016 00:13 1018 Marime text
 
Nici nu ştii ce să mai crezi în România zilelor noastre. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, a vorbit, la Realitatea TV, despre o mafie a fructelor. Ba mai mult, de parcă nu era un subiect îngrijorător, ministrul a susţinut că românii ar consuma alimente otrăvite
 

"Din păcate, o parte dintre produsele pe care le consumăm sunt otrăvite. Sunt o serie de produse care vin și din alte state și care nu respectă normele europene. În 2012 chiar am identificat un număr de camioane care veneau cu grapefruit din Turcia, fructe care aveau limita de pesticide depășită. Deci otravă. Produsele chimice care pot fi utilizate în Uniunea Europeană sunt produse mai scumpe, pentru că au altă calitate", afirmă Irimescu.

 
Demnitarul a arătat că a declanșat controlul la frontieră al fructelor și legumelor care vin din alte state pentru a stop astfel de transporturi.
 

"Noi avem autoritatea Sanitar-Veterinară care efectuează controlul. Dar nu ne putem face mari iluzii, pentru că doar 10% din fructele și legumele care intră în România se pot controla potrivit legislației UE. În acest context, răspunsul este foarte clar: analiză de risc și sistematic controale. Analiza de risc trebuie făcută de autoritatea Sanitar-Veterinară. Și nu s-a făcut pentru că trebuie să ai oameni capabil să facă astfel de analize", a adăugat ministrul Agriculturii.

 
Acesta a declarat că, potrivit legislației, autoritățile nu pot controla transportatorii care sunt în tranzit prin România, aceasta fiind una dintre probelemele care necesită o soluție urgentă. El a atras atenția că în România nu ai voie să controlezi un camion care nu se oprește cu transportul în țara noastră.
 

"De aceea am propus acum câțiva ani să le urmărim prin satelit sau prin GPS ca să fim siguri că nu descarcă în România. Însă, pentru asta trebuie modificată legea. Până acum nu s-a modificat", a explicat Irimescu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii