Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:29 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un mare jurnalist român împlineşte 65 de ani

ro

16 Nov, 2013 07:50 1283 Marime text
Ion Cristoiu s-a născut la 16 noiembrie 1948, în comuna Găgeşti, judeţul Vrancea. Este jurnalist, scriitor și analist politic.
A debutat ca gazetar încă din perioada studenției în 1968 la Viața Studențească. Pentru o scurtă perioadă 1971-1974 părăsește această meserie revenind în breaslă în anul 1974 ca redactor șef adjunct la același ziar. Tot în această perioadă devine redactor șef adjunct și la revista Amfiteatru. În 1979 Ion Cristoiu este numit redactor șef adjunct la Scînteia tineretului pe domeniul cultură și coordonează Tineretul Liber și Secvența. Publică în S.L.A.S.T., Suplimentul literar al Scânteii Tineretului.
În urma unor conflicte avute cu conducerea publicației Scînteia tineretului, în 1986 este mutat disciplinar la secția Agrară, până în 1987când este numit redactor șef la revista Teatru, în această funcție îl găsesc evenimentele din 1989.
La cererea ministrului culturii postdecembrist Andrei Pleșu, ca toți lucrătorii din perioada comunistă să-și dea demisia din funcțiile ocupate în acea perioadă, Ion Cristoiu răspunde acestei cereri și își dă demisia din toate funcțiile anterioare.
În 1990 sub conducerea lui Ion Cristoiu apar trei publicații Expres Magazin, primul ziar privat din România ziarul Observator și Zig Zag. Ultima publicație reușește să ajungă la un tiraj de 600.000 de exemplare, un record pentru acea perioadă.
După ce demisionează de la conducerea săptămânalului Zig Zag, în 1992 pune bazele ziarului Evenimentul zilei, cotidian considerat deschizătorul presei românești de după 1989. După ce părăsește Evenimentul Zilei, Ion Cristoiu este colaborator la mai multe publicații, printre care: Național, Cotidianul, Azi și Monitorul de București.
În 9 decembrie 2002 Ion Cristoiu a preluat conducerea postului de știri Realitatea TV acționar principal în acea perioadă fiind Silviu Prigoană. În 10 iunie 2003 jurnalistul își depune demisia deoarece nu a dorit să îndeplinească cererile conducerii și anume să concedieze 100 de angajați din totalul celor care lucrau în acel moment la Realitatea TV. 
În prezent este editorialist la cotidianul Evenimentul Zilei. Deține Editura Evenimentul Românesc.
Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Cristoiu

Ti-a placut articolul?

Comentarii