Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:55 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un iaurt conţine un agent utilizat în industria detergenţilor

ro

22 Apr, 2013 16:57 1322 Marime text

Ce au în comun iaurturile produse după metodele tradiţionale cu câteva zeci, şi chiar sute de ani în urmă, şi cele produse în ziua de azi după metode industriale, disponibile în magazinele alimentare? Un singur lucru: numele de “iaurt”.


Din punct de vedere nutriţional, şi chiar etic, este o diferenţă între cer şi pământ, unde iaurtul “modern” se prezintă ca o alternativă chimizată, artificială şi nu doar săracă în nutrienţi, dar şi periculoasă pentru sănătatea oamenilor. Este un produs maltratat, încă din faza de producere efectivă a laptelui prin creşterea necorespunzătoare a animalelor în fermele industriale, continuând cu o serie de tehnologii “avansate” care pasteurizează, omogenizează, degresează şi scot tot “sufletul” din bietul iaurt, pentru a adăuga în final un cocktail de chimicale care să mascheze gustul fad şi să-l zaharisească până la refuz. Faţă de iaurtul din comerţ care de cele mai multe ori este lăsat să fermenteze doar o oră, două, metodă tradiţională prin care se produce iaurt presupune o fermentare a laptelui mai lungă, de aproximativ 24 de ore, pentru a asigura eliminarea lactozei şi proliferarea bacteriilor benefice.
Când preparăm iaurt în casă putem alege surse de lapte crud integral de la animale sănătoase, care ies la păşune. Iaurtul tradiţional făcut în casă nu va fi niciodată atât de gros ca cel comercial, care are de cele mai multe ori diverşi agenţi de îngroşare.

Sursa AICI
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii