Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:33 27 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un comisar de poliţie, un agent principal şi un instructor auto, reţinuţi pentru fapte de corupţie

ro

09 Jun, 2016 15:52 2432 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Brașov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 08.06.2016, a inculpaților:
 
FILIP ILIE CRISTIAN, comisar de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V.) Neamț, în prezent detașat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- luare de mită (2 fapte),
- complicitate la luare de mită (3 fapte),
 
ANTON COSTEL ADRIAN, agent principal de poliție în cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna, în prezent delegat la S.P.C.R.P.C.Î.V. Covasna, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- luare de mită (14 fapte),
- folosire abuzivă a funcției în scop sexual,
 
KOTER GABOR, instructor auto, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- complicitate la  luare de mită,
- trafic de influență.
 
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
În perioada 16 ianuarie -28 aprilie 2016, inculpații Filip Ilie Cristian și Anton Costel Adrian, având atribuții pe linia de examinare a persoanelor la proba teoretică și practică pentru obținerea permisului de conducere, atât singuri cât și împreună, au pretins și primit de la diferiți candidați sume de bani cuprinse între 100 lei – 1.000 euro și alte foloase necuvenite (ex. mese la restaurante).
În același context, în perioada 7 martie 2016-20 aprilie 2016, inculpatul Anton Costel Adrian, în aceeași calitate de examinator, a obținut favoruri de natură sexuală de la o candidată, în scopul de a face un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv de a o ajuta pe aceasta să completeze  chestionarul de la proba teoretică, în timp ce o supraveghea.
Sumele de bani au fost remise celor doi inculpați atât personal cât și  prin intermediari, unul dintre aceștia fiind inculpatul Koter Gabor, instructor auto la o școală de șoferi.
În perioada 21 – 25 aprilie 2016, Koter Gabor a pretins de la un candidat sumele de 1.200 de euro și 1.000 de lei și a primit o sticlă de coniac în valoare de 120 de lei, promițându-i că-l va ajuta să promoveze proba practică și teoretică pentru obținerea permisului de conducere, în acest sens susținând că are influență asupra unor examinatori din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Covasna.
 
Inculpaților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 09 iunie 2016, inculpații Filip Ilie Cristian și Anton Costel Adrian urmează să fie prezentați Tribunalului Brașov cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Fotografia are rol ilustrativ

Ti-a placut articolul?

Comentarii