Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:14 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TVA la incasare Cum e reglementat dreptul de deducere?

ro

24 May, 2013 09:31 2188 Marime text

Va prezentam, prin cele ce urmeaza, care sunt regulile de deducere TVA care se aplica odata cu introducerea sistemului TVA la incasare.

Conform art. 145 alin. (1)^1 din Codul Fiscal (CF), dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila de la o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134^2 alin. (3) - (8) din CF este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita  furnizorului/prestatorului sau. Alin. (1)^2 al aceluiasi articol precizeaza ca dreptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134^2 alin. (6) din CF.

Atentie! Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 150 alin. (2) - (6), art. 152^3 alin. (10) sau art. 160 din CF.

Amanarea dreptului de deducere a TVA pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului se aplica numai in cazul operatiunilor taxabile, pentru care furnizorul/prestatorul este obligat sa aplice sistemul TVA la incasare si sa inscrie in factura aceasta mentiune conform prevederilor art. 155 alin. (19) lit. p) din CF.

Sursa: contabilul.manager.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii