Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:36 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

DNA Șerban Jenel, fost prefect al județului Călărași, trimis în judecată alături de șapte primari

ro

21 Sep, 2016 16:42 1422 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor care, la data faptelor, aveau funcţiile arătate, după cum urmează:
 • Jenel Şerban, prefect al judeţului Călărași (președinte comisie),
 • Cornel Coman, subprefect al judeţului Călărași,
 • Eugeniu Jarul, şef al Administrației Domeniilor Statului - sucursala Călăraşi,
 • Elena Ifrim, șef serviciu - Instituţia Prefectului Județului Călărași,
 • Ion Năbîrgeac, director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi,
 • Aurelian Dobre, director executiv în Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi,
 • Dumitru Tudone, secretar general, Consiliul Judeţean Călărași,
 • Gheorghe Cora, reprezentant Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare,
 • Toma Eneschi, reprezentant al Direcţiei Silvice Călăraşi (l-a substituit pe director)
 • toți în calitate de președinte, respectiv membri ai Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Călărași
 • Lucian Tudor, Niculae Marcu, Dumitru Culea, Giurea, Constantin Manea Victor, Constantin Chirică și Dorel Dorobanţu, primari ai localităților Gurbăneşti, Sărulești, Valea Argovei,  Nicolae Bălcescu, Lupșanu, Tămădău, Fundulea și președinți ai Comisiilor locale de fond funciar
 • Aurel Stan, în calitate de reprezentant al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi.
În sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
Inculpatul Dorel Dorobanţu, primar al orașului Fundulea, a încheiat, la data de 12 iulie 2007 împreună cu inculpatul Aurel Stan (reprezentant OCPI Călărași) un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1.982,54 ha, aflată în domeniul public al statului şi în administrarea Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Fundulea (INCDA Fundulea), în vederea punerii în posesie a persoanelor al căror drept de proprietate a fost reconstituit de către comisiile locale Fundulea, Tămădău, Gurbăneşti, Săruleşti, Nicolae Bălcescu, Valea Argovei, Nana, Lehliu, Lupşanu. Pentru aceasta, inculpaţii au invocat prevederi din legislaţia privind proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, fără a dispune de documente care să reflecte modul de calcul al acestor suprafeţe.
 
Aceste prevederi, însă, nu erau aplicabile terenurilor aflate în administrarea institutelor de cercetare agricolă.
 
În data de 13 iulie 2007, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi, compusă din inculpații Jenel Şerban, Cornel Coman, Eugeniu Jarul, Elena Ifrim, Ion Năbîrgeac, Aurelian Dobre, Dumitru Tudone, Gheorghe Cora și Toma Eneschi, au aprobat procesul-verbal de delimitare a suprafeței de 1.982,54 ha aflat în administrarea INCDA Fundulea şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea.
 
Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activităţii de cercetare, cu atât mai mult, cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeţei de teren respective.
 
În aceeași perioada de referință (anul 2007) și în același context, inculpații Lucian Tudor, Niculae Marcu, Dumitru Culea, Constantin Giurea, Victor Manea și Constantin Chirică, în calitate de primari ai  comunelor anterior menţionate, au întocmit propuneri către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi, pentru solicitarea unor suprafeţe de teren, în condiţiile în care localităţile respective aveau teren în rezervă. În aceste condiţii, propunerile formulate către Comisia judeţeană de fond funciar Călăraşi nu erau îndreptăţite.
 
Prin acest demers, s-a produs o pagubă în dauna patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public, în cuantum de 3.771.012 de euro, concomitent cu prejudicierea INCDA Fundulea, cu suma de 8.632.940 de lei, reprezentând  lipsa de folosință a terenului.
 
În această modalitate au fost obţinute foloase necuvenite pentru persoanele care au fost puse în posesie cu suprafeţele de teren respective, având o valoare mult mai mare decât cele la care erau îndreptăţite, dacă reglementările legale ar fi fost respectate.
 
Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză, solicitând  plata sumei reprezentând contravaloarea bunurilor imobile și acordarea despăgubirilor bănești pentru folosul de care a fost lipsit statul român, iar INCDA Fundulea s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 8.632.940 de lei constând în lipsa de folosință a terenului.
 
În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra conturilor bancare și a bunurilor imobile deținute în proprietate de cei 17 inculpați până la concurența sumei de totale de 25.468.621 de lei (compusă din suma de 16.835.681 de lei – valoarea de piață a terenului și suma de 8.632.940 de lei – lipsa de folosință a acestuia).
 
Faţă de numiţii Doru Eduard Clăbescu, Stelian Pşanu, Badea Marinescu, Ana Titu şi Costel Buruiană care au avut calitatea de suspecţi în cauză, procurorii anticorupţie au dispus soluţia clasării.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Călărași, cu propunerea de a se menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză.

Ti-a placut articolul?

Comentarii