Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:46 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Traian Basescu Nu imi voi asuma aceasta masura antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si a sanselor de relansare a economiei

ro

02 Dec, 2013 18:44 1571 Marime text
Presedintele Traian Basescu s-a intalnit azi, la ora 17.30, cu presedintele Senatului Italiei, Pietro Grasso, dupa care a sustinut o declaratie de presa la Cotroceni.

Cele mai importante declaratii ale lui Traian Basescu:

- Subiectul e legat de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de guvern, memorandum ce abordeaza doua teme.
- Prima, aprobarea rezultatului discutiilor cu FMI, CE si BM, iar cea de-a doua tema este aprobarea semnarii de catre ministrul Chitoiu si Voinea.
- E vorba de Memorandumul pentru aprobarea negocierilor cu FMI si aprobarea pentru semnarea scrisorii guvernului catre Fond, scrisoare ce ar trebui sa intre in board in decembrie.
- Am decis sa nu aprob acest Memorandum pentru ca pe pagina a treia este facuta mentiunea, la obligatiile asumate de guvern, majorarea accizei la carburanti cu 7 centi pe litru.
- Nu imi voi asuma aceasta masura antieconomica, impotriva intereselor Romaniei si a sanselor de relansare a economiei.
- Propaganda poate spune foarte multe, eu spun insa precis ca Romania nu e depedenta de transe de bani de la FMI, renegocierea nu creeaza nicio problema de finantare, mai ales ca motivul pentru care nu il aprob e legat chiar de relansarea economica.
- Nu doresc masuri care sa franeze relansarea economica, iar banii care s-ar obtine din acciza suplimentara, trecuta in scrisoare 7 centi, dar in realitate se va reflecta in 12 centi, i se aplica TVA, inflatia din 2012 si cursul de schimb.
- Ajunge la pompa 52 de bani la motorina si 53 la benzina, o crestere cu 8% a preturilor combustibililor.
- Efectele: cresterea preturilor, cresterea suplimentara a inflatiei, foarte multe IMM-uri si companii de transport in insolventa sau faliment si cel mai rau efect va fi exact la adresa celor pe care guvernul spune ca vrea sa-i ajute.
- Aceasta crestere de pret va afecta mult mai mult pensiile decat cresterea de 3,75% la care obliga legea.
- Primii afectati vor fi pensionarii.
- Vor fi afectati toti salariatii, indiferent de categorie, dar aceasta crestere va inghiti in mod foarte usor si cresterea salariului minim pe economie, si cresterea de venit pentru rezidenti, etc.
- Toate facilitatile pe care le povesteste guvernul de dimineata pana seara vor fi anulate prin efectele cresterii cu 8% a carburantilor.
- De aceea, consider ca guvernul trebuie sa renunte la cresterea accizei la combustibil, cu atat mai mult cu cat pretul combustibilului e influentat si de cresterea taxelor pe constructii.
sursa: hotnews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii