Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:31 12 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

TNL doreşte ca elevii şi studenţii din Constanţa să beneficieze de reducere de 50% pentru transportul în comun

ro

22 Apr, 2014 17:26 929 Marime text
Tineretul Naţional Liberal (TNL) Constanţa doreşte ca  toţi elevii şi studenţii înscrişi la şcolile, liceele şi universităţile din Constanţa să beneficieze de reducerea de 50% pentru transportul în comun.

Potrivit TNL Constanţa „prin intermediul acestei scrisori deschise atragem atenţia asupra unei probleme de interes pentru oraşul Constanţa. Este vorba de aplicarea legii în Constanţa, cea a învăţământului, ce dă dreptul tuturor elevilor şi studenţilor înscrişi la şcolile şi facultăţile constănţene la o reducere de 50% din tariful pentru transportul în comun din oraşul nostru. În acest sens, Legea nr.1/2011 a educaţiei naţionale în art. 84 precizează: « (1) Elevii din învăţământul obligatoriu şi liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul local în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic. », iar în art. 205: « (2) În timpul anului şcolar, studenţii beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar şi naval. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru categoriile de transport stabilite prin ordin al ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului».Cât priveşte sursa de finanţare a cheltuielilor generate de aceste reduceri pentru transportul în comun, aceeaşi Lege a educaţiei naţionale dispune în art. 105: « (2) Finanţarea complementară se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ-teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ preuniversitar şi din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinaţie, pentru următoarele categorii de cheltuieli: e) cheltuieli pentru transportul elevilor, conform prevederilor art. 84 alin. (1); » În acest moment potrivit Bugetului Local, de reducerea de 50% pe transportul în comun beneficiază doar elevii ce provin din familiile care beneficiază de ajutorul pentru încălzire.

Poziţia Primarului Municipiului Constanţa a fost fie de a respinge necesitatea aplicării legii în sensul acordării reducerii de 50% tuturor elevilor, fie de a negocia, prin intermediul Viceprimarului Municipiului Constanţa, cu reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa extinderea categoriei de elevi cărora această reducere ar urma să se aplice, fără însă a accepta nici un moment că dispoziţiile legii, care îi menţionează pe toţi elevii, se vor aplica în Constanţa.”

Ti-a placut articolul?

Comentarii