Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de mii de francezi au acces la documente clasificate ”Secret de apărare”

ro

11 Dec, 2015 21:06 1341 Marime text
 
Peste 400.000 de persoane au acces în Franța la informații clasificate ”secret de apărare” privitoare la corpuri de armată, intelligence sau locuri sensibile, potrivit primului raport guvernamental în domeniu publicat astăzi, relatează AFP. Practic, 413.235 de persoane sunt abilitate să consulte informații clasificate, respectiv una la 160 de persoane în Franța, față de una la 71 în SUA.
 
La 1 ianuarie 2015, 288.334 de documente erau clasificate ”secret de apărare”, 50% dintre ele provenind de la Ministerul Energiei (legate de centrale nucleare, instalații sensibile și transporturi), 44% de la Ministerul Apărării și 4% de la Interne.
 
”Secretul de apărare națională servește în primul rând la protecția instalațiilor sensibile: centrale nucleare, uzine chimice, rețele de comunicație. Suntem departe de fantasmele de cabinet negru”, a dezvăluit șeful Secretariatului general al apărării și al securității naționale (SGDSN), Louis Gautier.
 
Aceste autorizații sunt acordate pentru peste două treimi din personalul din domeniul apărării (70%) - militari, funcționari sau industriași - și mult mai puțin pentru salariații Ministerului Ecologiei și Energiei (12,8%) și celui de Interne (11,6%).
 
Termenul maxim în care un document poate rămâne clasificat secret de apărare în Franța este de 50 de ani, chiar 100 de ani dacă securitatea persoanelor este în joc. Anumite documente rămân totuși inaccesibile, în special cele legate de fabricarea armelor nucleare, biologice sau chimice.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii