Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:19 21 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Suntem datori să nu uităm!“ Au trecut patru ani de la moartea unui pompier de la ISU Delta. Acesta era în misiune

ro

19 Dec, 2017 09:29 1554 Marime text
Au trecut 4 ani de la moartea sublocotenentului (p.m) Nicu Bâlea de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Delta al Județului Tulcea. Acesta a căzut la datorie la data de 19 decembrie 2013.
 
Sublocotenentul (p.m) Nicu Bâlea a decedat, la numai 36 de ani, după ce a suferit un atac cerebral în timpul unei intervenții de descarcerare, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a IGSU.
 
Era comandant de echipaj iar în cei 7 ani de carieră, pompierul militar Nicu Bâlea a participat la numeroase misiuni pentru a ajuta şi salva oamenii şi bunurile acestora.
 
Pentru faptele de eroism și sacrificarea vieții în misiune, pompierul salvator Nicu Bâlea a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent și i-a fost oferită Emblema de merit "Acţiuni Umanitare” pentru merite deosebite pe timpul participării la intervenţii în situaţii de urgenţă.
 
Potrivit ISU Delta, pompierul Nicu Bâlea s-a stins din viață în data de 19.12.2013,  ora 14.00 după patru zile în care medicii s-au străduit să îi salveze viața.
 
În data de 15 decembrie a.c., ora 19.15, pompierii de la Secţia de Pompieri Măcin au fost chemați să intervenină pe DN 22 E la ieşire din localitatea Garvăn, la un accident rutier fără victime. În aceea zi, conducatorul autospecialei de descarcerare era plutonierul major Bâlea Nicu, fiind tura lui de serviciu, care împreună cu cinci colegi subofiţeri au plecat spre locul incidentului.
 
Pe timpul deplasării, la cca. 1 km de la locul accidentului anunţat, plutonierul major Bâlea Nicu,  care se afla la volan,  a acuzat o puternică stare de rău. Colegii din autospecială au sesizat din timp comportamentul suspect al subofiţerului şi au luat măsuri de oprire a autospecialei. 
 
Într-un timp foarte scurt echipajul Serviciului de Ambulanţă Tulcea,  care se afla la locul accidentului rutier,  s-a deplasat către echipajul de pompieri unde a acordat subofiţerului primul ajutor, apoi  l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgenţă Galaţi. Deoarece,  s-a constatat ca acesta suferise un accident vascular,  a fost preluat de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă ,, Profesor dr. Bagdasar-Arseni””, unde a fost operat de urgenţă, însă plutonierul major Bâlea Nicu a intrat în comă profundă, iar după patru zile acesta a murit,  nereuşind să reziste în faţa bolii.
 
Acesta s-a născut în localitatea Galaţi, la data de 06.04.1977, fiind fiul lui Constantin şi Iordana Bâlea. A urmat şcoala primară, gimnazială şi liceul în municipiul Galaţi.
A promovat concursul organizat în cadrul etapei de profesionalizare a Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, iar cu data de 1 septembrie 2006 a fost chemat în activitate cu gradul de plutonier la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Delta al judeţului Tulcea – Secţia de Pompieri Măcin, fiind încadrat pe funcţia de subofiţer operativ principal.
 
Începând cu data de 15.07.2007, a fost avansat în funcţia de comandant de echipaj şi conducător autospeciale la Secţia de Pompieri Măcin .
 
În cei 7 ani de carieră, plutonierul major Bâlea Nicu a participat la numeroase misiuni pentru a ajuta şi salva oamenii în slujba cărora s-a aflat necondiţionat la datorie. 

Sursa foto: Facebook/IGSU

Ti-a placut articolul?

Comentarii