Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:37 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Strigătul disperat al medicilor „Nu vrem şpagă!“. Cine îi aude?

ro

15 Dec, 2016 09:39 4887 Marime text
Obişnuiţi cu ideea că „doctorul / asistenta nici nu se uită la tine dacă nu le bagi în buzunar“, am ajuns să pierdem orice respect pentru profesia celor care chemaţi să salveze vieţi. În loc să mergem la controale cu inima deschisă, fugim de doctor ca de ucigă-l toaca. Şi totuşi, medicii români ne strigă disperaţi: „Nu vrem şpagă! Vrem să salvăm vieţi!“.

Pe un grup de profil de pe platformele de socializare, Grupul de iniţiativă pentru un act medical dee calitate a lansat un manifest în care sunt denunţate toate viciile actualului sistem medical, începând cu ideea că medicii vor şpagă şi continuând cu nemulţumirile cauzate de faptul că de cele mai multe ori sunt nevoiţi să „cârpească“ actul medical.

Redăm în continuare articolul-manifest al Grupului de iniţiativă pentru un act medical de calitate.

„NU MAI VREM!

GRUPUL DE INIȚIATIVĂ PENTRU UN ACT MEDICAL DE CALITATE a luat cunoștință cu îngrijorare crescândă de degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din țara noastră. Cadrele medicale părăsesc masiv țara, pacienții sunt profund nemulțumiți de modul în care sunt tratați în sistem, decidenții sunt ezitanți, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace și tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice și vinovată.

Dorim să se știe că:

- Nu vrem șpagă! Vrem ca societatea să recunoască eforturile noastre și să le recompenseze după merit! Nu am ales cariera medicală cu gândul la șpagă, ci pentru a salva vieți și pentru aceasta am făcut și facem sacrificii, de care nu ne plângem, pentru că nimic nu se compară cu satisfacțiile oferite de salvarea de vieți!
- Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relației medic- pacient!
-Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar!
- Nu mai vrem să ”cârpim” actul medical pe motiv că :”merge și așa”! NU MAI MERGE! atentăm la viața pacientului dacă acceptăm improvizații în diagnosticul și tratamentul bolilor!
- Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligență, competență, prudență din Codul Deontologic al medicilor din țara noastră!
- Nu mai vrem să fim agresați fizic și verbal când încercăm să salvăm viețile pacienților noștri!
- Nu mai vrem ca opiniile noastre să fie ignorate de decidenți ! A le ignora înseamnă complicitate la încălcarea drepturilor pacientului!“

Rămâne de văzut dacă strigătul, îndreptăţit de altfel, al medicilor va fi şi auzit de persoanele abilitate să ia măsurile necesare pentru creşterea calităţii actului medical.

Amintim că, săptămâna trecută, cadrele medicale de la Urgenţa Spitalului din Vulcan (o doctoriţă şi două asistente) au fost la un pas să fie violate de un grup de recidivişti.

Ti-a placut articolul?

Comentarii