Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:15 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Solistul trupei Taxi îşi cere scuze. Care este, de fapt, mesajul piesei „Despre smerenie”

ro

11 Apr, 2016 17:55 1113 Marime text
 
Solistul trupei Taxi, Dan Teodorescu, reacţionează, într-un mesaj publicat pe pagina oficială de Facebook a formaţiei, cu privire la mesajul pe care a vrut să-l transmită prin intermediul melodiei „Despre smerenie”, menţionând că aceasta nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc.
 

„Constat, cu părere de rău, că n-am fost în stare să transmit în mod corespunzător un mesaj foarte simplu. Și un apel foarte simplu. 
Îmi cer scuze si încerc așa: 
- această piesă este o parabolă. Iar asta - cu profundă tristețe și amărăciune remarc - a fost o mare problemă. 
- am afirmat - foarte clar, în cea de-a două strofă - că sunt creștin. Cred cu tărie în Dumnezeu. 
- niciodată pe parcursul piesei nu am spus "eu știu". Niciodată. Am spus întotdeauna "eu cred". N-am spus că știu, pentru că n-am de unde să știu; cred doar. 
- am spus că L-am găsit pe Dumnezeu într-o biserică din lemn pentru că eu cred (nu spun că știu; cred doar) că Dumnezeu preferă simplitatea și modestia. Nu am spus nicăieri, niciodată, pe parcursul piesei că Dumnezeu poate fi găsit numai în biserici din lemn. Nu. Dimpotrivă; am afirmat - foarte clar, în prima strofă - că sunt convins că Dumnezeu era în Catedrala Mântuirii Neamului Românesc. Pentru că sunt ferm convins că Dumnezeu este peste tot. 
- piesa nu este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului Românesc. 
- piesa nu are cum să fie un manifest pentru simplul motiv că un manifest presupune determinarea unor acțiuni imediate. Or nicăieri, pe parcursul piesei, nu am spus că n-ar trebui construită Catedrala. Nu am spus nicăieri că ar trebui sistate lucrările. Nu există, la final, niciun link către nicio petiție împotriva Catedralei. Nu. Există doar un citat din Sfânta Scriptură. 
- dacă aș fi vrut să lansez un manifest, aș fi făcut acest lucru - în mod evident - înainte de începerea construcției. 
- mesajul piesei este următorul: cred că opulența și trufia nu au legătură cu credința. 
- piesa este, în același timp, un apel la smerenie adresat tuturor: "și toți, unii față de alții, îmbrăcați-vă întru smerenie" (Întâia Epistolă Sobornicească a Sfântului Apostol Petru 5, 1-5) 
- am făcut această piesă pentru că am crezut că am dreptul să-mi exprim opinia. 
- sunt convins că sunt un păcătos. Sunt convins că noi toți, absolut toți cei prezenți în piesă avem păcate mai mici sau mai mari. Vă rog frumos ca după ce ne judecați pe noi, așa cum se cuvine, să vă gândiți la mesajul piesei.
Vă mulțumesc, Doamne ajută!
Dan Teodorescu”, este mesajul complet al artistului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii