Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:14 23 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Soarta senatorilor Gabriel Oprea şi Doina Tudor va fi mâine la mâna deputaţilor jurişti

ro

22 Feb, 2016 15:04 896 Marime text
 
Comisia juridică va lua în discuţie mâine solicitările justiției în privința senatorilor Gabriel Oprea și Doina Tudor, urmând ca miercuri rapoartele în aceste cazuri să fie introduse pe ordinea de zi a plenului, sub rezerva finalizării lor. Anunţul a fost făcut de președintele comisiei Cătălin Boboc.
 
Solicitarea privind începerea urmăririi penale a lui Oprea în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai DIPI a venit săptămâna trecută la Senat, fiind urmată de cererea pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatoarei PNL Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită.
 
Cătălin Boboc a spus că va propune colegilor din comisie ca rapoartele în aceste cazuri să fie finalizate cât mai repede, astfel încât miercuri să intre în plenul Senatului. Potrivit acestuia, cei doi senatori urmează să-și studieze dosarele și să formuleze un punct de vedere. Dosarele vor fi discutate în comisie în ordinea în care au sosit de la Parchet, a adăugat Boboc.
 
Amintim că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a cerut, săptămâna trecută, sesizarea Senatului pentru începerea urmăririi penale față de Gabriel Oprea, în dosarul în care sunt cercetați foști șefi ai DIPI, fostul vicepremier fiind acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
DNA precizează că Gabriel Oprea, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul lui Nicolae Gheorghe, secretar de stat în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă, și Gabriel-Nicolae Pavel, șef al Serviciului juridic, a dispus la 13 iulie 2015 suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale acestei structuri de poliție și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8 în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor.
 
"Acest lucru s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție. Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei. În perioada 21 august — octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8, achiziționat în modalitatea de mai sus", susțin procurorii.
 
Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii DNA, precum și copii ale dosarului de urmărire penală. Tot săptămâna trecută, șeful DNA a cerut sesizarea Senatului pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatoarei Doina Tudor, acuzată de complicitate la luare de mită. Ea este anchetată în dosarul în care fostul său soț, Daniel George Tudor, este cercetat pentru luare de mită, la data faptei președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ulterior vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară.
 
DNA precizează că, în perioada martie-mai 2013, Doina Tudor l-a ajutat în mod direct pe Daniel Tudor să primească suma de 200.000 de euro (din suma totală de 300.000 de euro primită de acesta), pentru ca acesta, în calitate de președinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, să favorizeze o firmă de asigurări care făcuse obiectul unor activități de control.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii