Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:57 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar – 4 august Sfinţii şapte tineri din Efes. Cine au fost şi ce miracole au săvârşit

ro

04 Aug, 2013 07:19 2052 Marime text
Sfinţii şapte tineri din Efes sunt: Maximilian, Exacustodian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Ioan şi Constantin.
Ei au fost ostaşi şi au trait în vremea împăratului Deciu (249-251).
Au refuzat să participe la un festival păgân şi s-au rugat lui Dumnezeu ca toţi creştinii care erau torturaţi din cauza credinţei lor, să fie mântuiţi.
Când au aflat că numele lor au fost citate acuzator înaintea împăratului, ei s-au ascuns într-o peşteră. Aflând împăratul despre aceasta, a poruncit zidirea intrării în peştera, ca aceştia să moară prin înfometare sau sufocare.
Pentru ca faptele lor să fie ţinute minte de cei ce vor urma, Teodor şi Rufin, doi creştini, au scris pe două table de plumb viaţa lor şi le-au pus lângă pietrele ce astupau peştera.
Dar Dumnezeu, prin purtarea Sa de grijă, a adus somn asupra celor şapte tineri, care a durat două sute de ani.
Amintim că în vremea împăratului Teodosie s-a ivit o dispută despre învierea morţilor.

Teodosie s-a rugat mult lui Dumnezeu să-i descopere adevărul.

Şi ca răspuns, în timpul disputei, niste pastori au luat piatra cu care era zidită peştera pentru a face un zid de împrejmuire pentru staulul oilor. În acel moment, cei şapte tineri s-au trezit din somnul de sute de ani. Această minune a întărit credinţa oamenilor în înviere.
Treziti din somn, Iamvlih a mers in cetate sa cumpere paine cu bani din timpul domniei lui Deciu. Ajuns la intrarea in oras, el ramase uimit pentru ca a vazut semnul Sfintei Cruci la toate portile si usile. Era foarte dezorientat, caci nu mai cunostea nici orasul. Cand a dorit sa cumpere paine, vanzatorul, vazand banii, a crezut ca acesta este posesorul unei comori, caci acei bani purtau chipul unui alt imparat. Iamvlih marturiseste de unde are banii si ajunsi la pestera, au aflat placile de plumb cu istoria sfintilor. Toti au recunoscut veridicitatea miracolului si au slavit pe Dumnezeu.
Auzind despre acestea, imparatul Teodosie a venit la Efes si, intrand in pestera, s-a inchinat acestor sfinti.
Dupa o saptamana de la minunata lor trezire, tinerii au adormit somnul mortii celei firesti, intru asteptarea Invierii de obste.
Imparatul Teodosie a dorit sa ia si sa aseze trupurile lor in racle de aur, insa tinerii s-au infatisat in vis inaintea imparatului si i-au cerut sa fie lasati in pestera in care au adormit intai.
Sursa: Calendar Ortodox
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii