Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
15:39 18 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Simpozion de Ceramică Monumentală, organizat la Constanța. În ce perioadă se desfășoară evenimentul

ro

03 Aug, 2018 19:44 535 Marime text
Simpozionul de Ceramică Monumentală „Costel Badea” Constanța 2018 a fost deschis zilele trecute. Potrivit organizatorilor, Asociația UMA ED ROMÂNIA, proiectul cultural vizează crearea unor noi opere de ceramică monumentală, ce se vor integra în țesutul urban al Municipiului Constanța, îmbogățindu-i patrimoniul imobil, ca monumente de for public. Simpozionul se desfășoară la Constanța în perioada iulie – septembrie 2018.

”Mai întâi, va avea loc un atelier de creație, găzduit într-un spațiu neconvențional – hala de producție a Fabricii SC Keramikon SRL -, la care participă cinci artiști vizuali: din România, ceramiștii Gheorghe Fărcașiu, Florentin Sîrbu, Oana Florică, sculptorul Vasile Călin Filip și, din Bulgaria, artistul sticlar Iliya Yankov. Artiştii vor crea, fiecare într-o manieră proprie, patru opere de ceramică monumentală (Ghe. Fărcașiu și I. Yankov vor realiza o lucrare comună).

În luna septembrie va începe a doua etapă a proiectului, de instalare a lucrărilor în spațiul public. Se intenționează ca amplasamentul să fie în Parcul din zona sediului central al Universității Maritime din Constanța (str. Mircea cel Bătrân nr. 104). Proiectul se va încheia cu ceremonia de dezvelire a lucrărilor, la care vor fi invitați reprezentanți ai mediului artistic, ai presei, oficialități locale, publicul larg. Întregul proces va fi  documentat prin înregistrări video și fotografii, iar la vernisaj va fi oferit un catalog pliant al Simpozionului” - se arată în comunicatul transmis de organizatori.


Proiectul se dorește o continuare a tradiției taberelor de ceramică monumentală de la Medgidia, din anii 1970, inițiate și coordonate de maeștrii Patriciu Mateescu și, apoi, Costel Badea. 

”Operele de artă create atunci la Medgidia au constituit un ansamblu monumental unic în istoria artei românești. Din păcate, acestea au fost distruse aproape în totalitate în anii următori, odată cu  reluarea lucrărilor de construcție la Canalul Dunăre-Marea Neagră, din cauza unor neînțelegeri politico-administrative locale. După mai bine de 40 de ani, fenomenul taberelor de la Medgidia rămâne ca manifestarea culturală profesionistă cea mai reprezentativă pentru ceramica monumentală românească. Totodată, proiectul își propune continuarea unor demersuri mai apropiate în timp, precum Simpozionul Internațional „Hamangia” (inițiat în 1993), Salonul  Anual de Ceramică „Costel Badea” (2010) sau expoziția multimedia de tip instalațional „SinCronic” (2016).
În acest sens, Simpozionul din acest an, dedicat memoriei maestrului ceramist Costel Badea, se conturează ca o nouă tentativă de revitalizare a semnificației culturale a unui spațiu urban, care și a definit de-a lungul timpului un specific artistic unic” - au mai transmis organizatorii. 

Sursa foto: Facebook/Asociația UMA ED ROMÂNIA 

Ti-a placut articolul?

Comentarii