Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:33 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Serbia ar putea importa gaze din bazinul românesc al Mării Negre

ro

22 Jan, 2015 21:26 895 Marime text
Premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat azi că a discutat cu omologul său român, Victor Ponta, despre posibilitatea ca Serbia să importe gaze naturale din porţiunea românească a Mării Negre, potrivit Reuters.
 
"Tocmai am terminat discuţiile cu premierul român Victor Ponta, despre obţinerea de gaze din porţiunea românească a Mării Negre", a spus Vucic, la Reuters Global Market Forum de la Davos, citat de Mediafax.
 
Vucic a adăugat că Serbia este deschisă să discute toate posibilităţile pentru a aduce gaze ruseşti în Serbia prin intermediul conductelor din Turcia, Grecia şi Macedonia.
 
Serbia importă circa 90% din necesarul de gaze din Rusia, prin intermediul Ucrainei, dar este interesată de surse alternative de aprovizionare, în urma deciziei Rusiei de a abandona proiectul gazoductului South Stream.
 
În România, companiile ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat în februarie 2012 că au făcut o descoperire semnificativă de gaze în urma forării sondei Domino-1 din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi. La începutul lunii octombrie a anului trecut, platforma Ocean Endeavour a finalizat forajul sondei Domino-2, iar datele obţinute de sondă sunt în curs de evaluare.
 
În octombrie 2014, ExxonMobil şi OMV Petrom au început forajul unei sonde de explorare pentru un nou prospect în blocul Neptun din Marea Neagră. Astfel, platforma Ocean Endeavour forează sonda de explorare Pelican South-1 la aproximativ 155 de kilometri de ţărm, în sectorul românesc al Mării Negre. Sonda va testa o nouă structură geologică în blocul Neptun.
 
Sursa: mediafax.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii