Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:38 23 04 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorii au adoptat legea dării în plată

ro

29 Feb, 2016 18:32 973 Marime text
 
Senatorii au adoptat, astăzi, în unanimitate, proiectul legii dării în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite.
 
Proiectul a fost adoptat cu amendamentul ca programul "Prima casă" să fie inclus în acest act normativ.
 
S-au înregistrat 119 voturi "pentru" această lege. Actul normativ fusese trimis la reexaminare de președintele Klaus Iohannis.
 
În timpul dezbaterilor, reprezentantul Ministerului Finanțelor, secretarul de stat Enache Jiru, a spus că MF susține punctul de vedere al BNR, arătând că aplicarea actului normativ asupra programului ''Prima casă'' ar duce la blocarea acestuia. În context, el a mai spus că promovarea legii în forma propusă, fără a lua în considerare amendamentele BNR și MF ''ar genera consecințe negative asupra bugetului general consolidat de stat''.

''Potențiale riscuri ce pot apărea sunt ca statul să fie acționat de bănci la tribunale internaționale. (...) Există riscul scăderii ratingului României din cauza unei situații impredictibile a sistemului financiar, impact direct asupra bugetului de stat'', a susținut reprezentatul MF.

 
În replică, deputatul PNL Daniel Zamfir, unul dintre cei 157 de inițiatori ai actului normativ, a arătat că scopul este o lege dreaptă, care să fie cât mai repede aplicabilă. '

”Oamenii sunt disperați că băncile îi scot afară din casă. Legea nu este împotriva sistemului bancar, ea a fost gândită ca una să aducă un echilibru între bănci și clienți și să-i protejeze pe aceștia din urmă împotriva abuzurilor băncilor. (...) Legea se aplică persoanelor fizice consumatori'”, a punctat deputatul.

 
Zamfir a arătat că programul ''Prima casă'' trebuie să rămână în interiorul legii pentru ca și cei care au luat un astfel de credit să fie protejați. ''Excluderea ar face ca ei să nu mai fie protejați în fața abuzurilor băncilor'', a spus el. În favoarea actului normativ s-au pronunțat și social-democrații și progresiștii.


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii