Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful Serviciului Rutier Braşov, trimis în judecată, alături de mai mulţi agenţi de poliţie şi oameni de afaceri

ro

05 Aug, 2014 11:38 2327 Marime text
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Brașov, au dispus trimiterea în judecată, a inculpaților:

TĂMÎRJAN CLAUDIU, comisar șef de poliție, șeful Serviciului Rutier din cadrul IPJ Brașov, la data comiterii faptelor, în stare de arest preventiv, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile concurente de:
- trafic de influență (5 fapte);
- instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (17 fapte);
- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite;

DUICU AUREL, HELTIANU ION și IORDĂCHESCU DORIN administratori ai unor societăți comerciale, la data comiterii faptelor, în stare de libertate, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influență;

POP ANGHEL CIPRIAN, PETCU TUDOR, SIMA IOAN, ANTON GEORGE VICTOR, NEGRITU LIVIU IONUȚ, BUDEANU MIHAI, DRĂGHICI ADRIAN, BUSIOC ADRIAN, ȘERBĂNEL IONUȚ ADRIAN, HUDIȚĂ NICOLAE și ANDREI COSTEL, toți agenți de poliție în cadrul IPJ Brașov, la data comiterii faptelor, în stare de libertate, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada octombrie-decembrie 2013, inculpatul Tămîrjan Claudiu a creat un sistem infracțional foarte bine pus la punct, oferind protecție mai multor persoane din mediile oamenilor de afaceri și funcționarilor publici.
Această protecție se materializa în sensul nesancționării contravenționale sau penale de către personalul din subordine, în schimbul unor foloase materiale, oferite și remise ori de câte ori lucrătorul de poliție avea nevoie.
Sistemul creat de inculpat era unul foarte bine pus la punct, în sensul că, fără prea multe explicații fiecare persoană înțelegea ce anume are de făcut.
În concret, inculpatul era contactat telefonic de respectivele persoane, pentru a interveni în timp real asupra inculpaților agenți de poliție, care erau pe punctul de a constata comiterea de către acestea a unor contravenții la legislația rutieră.
Ulterior, inculpatul Tămîrjan Claudiu contacta agentul de poliție din teren, aparent fără legătură cu fapta constatată, transmițând un cod, pe care agenții constatatori îl înțelegeau. La rândul său agentul de poliție transmitea un mesaj în sensul că a înțeles ordinul. De multe ori, un simplu semnal (beep) a fost de natură să-l determine pe lucrătorul de poliție să-și încalce atribuțiile de serviciu.
Faptul că în unele cazuri s-au întocmit procese verbale de contravenție, fiind aplicate sancțiuni minime sau pentru contravenții de gravitate redusă (după schema mult cunoscută, respectiv neutilizare centură sau lumini întâlnire), s-a datorat doar împrejurării că până la momentul intervenției agenții constatatori începuseră să completeze procesul-verbal.
De asemenea, dispunând de anumite date privitoare la controalele desfășurate pe linie rutieră /transporturi, inculpatul Tămîrjan Claudiu a comunicat aceste lucruri persoanelor interesate și neautorizate, evitându-se în acest fel sancționarea societăților comerciale respective.
Pentru aceste „servicii” inculpatul Tămîrjan Claudiu a pretins și primit de la diverse persoane, următoarele bunuri:
- card alimentare combustibil și lemne de foc, pentru imobilul în care locuiește;
- băuturi carbogazoase;
- produse din carne, de la inculpatul Duicu Aurel;
- băuturi alcoolice, de la inculpatul Iordăchescu Dorin;
- păstrăvi, de la inculpatul Heltianu Ion;

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea D.G.A.- Serviciul Județean Brașov.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii