Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:23 18 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul de stat George Ciamba, întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia, PawelSoloch

ro

11 Oct, 2018 19:01 365 Marime text
Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale și strategice în spațiul euroatlantic, George Ciamba, a avut în cursul zilei de azi, 11 octombrie 2018, o întrevedere cu șeful Biroului Securității Naționale din Polonia, PawelSoloch, în contextul vizitei acestuia în România.

Discuțiile au vizat aspecte de securitate și apărare, atât pe linie NATO, cât și UE.

Cu prilejul discuțiilor, cei doi demnitari au evidențiat nivelul ridicat al relației dintre cele două state și au exprimat interesul de menținere și avansare a cooperării în toate domeniile de interes, pentru ca Parteneriatul Strategic dintre România și Polonia să fie consolidat.

A fost subliniată importanța continuării procesului de adaptare a Alianței la mediul dinamic de securitate, prin implementarea deplină a măsurilor decise la Summit-urile de la Varșovia și Bruxelles, în vederea asigurării unui răspuns eficient, prompt și adaptat al NATO la toate amenințările, din est și sud. În context, secretarul de stat George Ciamba a subliniat importanța continuării unei abordări coerente în dezvoltarea dimensiunii de apărare și descurajare pe flancul estic, inclusiv în regiunea Mării Negre.

De asemenea, a fost exprimat sprijinul pentru procesul de consolidare a rolului UE în domeniul securității și apărării, fiind subliniată importanța ca eforturile la nivel european să conducă la un profil solid al UE, de partener puternic, care acționează în deplină complementaritate cu NATO.

Demnitarul român a indicat că România acordă o atenție deosebită evoluțiilor la nivel european și, în perspectiva preluării responsabilităților Președinției Consiliului UE în primul semestru al anului 2019, este interesată de susținerea eforturilor de creștere a eficienței acțiunii externe a UE, în sinergie cu partenerii săi.

În contextul discuțiilor au fost abordate și aspectele de interes în plan regional, fiind evidențiate dezvoltările de interes din regiunea Mării Negre și din Ucraina și fiind subliniată necesitatea continuării sprijinului și asistenței oferite de NATO și UE partenerilor din regiune.

De asemenea, a fost subliniată importanța angajării în formate de cooperare și dialog bilateral și regional. Formatul București (B9) poate juca un rol constructiv în consolidarea parteneriatului transatlantic, îndeosebi în contextul global actual, marcat de transformări profunde și de incertitudine.

În context, a fost evocat rolul major al formatului trilateral România-Polonia-Turcia pentru agenda de securitate regională, fiind exprimat interesul reciproc de continuare a angajării constructive în acest dialog.

A fost subliniată, în același timp, importanța Inițiativei celor Trei Mări (I3M), format de cooperare regională axat pe interconectare şi pe creşterea gradului de convergenţă al regiunii cu UE, fiind salutate rezultatele Summit-ului de la Bucureştişi trecerea iniţiativei la o etapă operaţională, axată pe proiecte concrete şi pe cooperarea la nivelul Camerelor de Comerţ ale statelor participante.


Sursă foto: MAE 

Ti-a placut articolul?

Comentarii