Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:37 26 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se modifică taxele de pod. Cât va costa trecerea la Giurgiu, Feteşti şi Hârşova

ro

06 Aug, 2013 07:40 14053 Marime text

Începând cu septembrie anul acesta, Compania Naţională de Autostrăzi va schimba tarifele pentru utilizarea drumurilor naţionale. Taxa de pod în sensul Giurgiu-Ruse se va ieftini.
Un ordin publicat vineri în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare în 30 de zile de la această dată  modifică tarifele aplicate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România pentru traversarea unor drumuri. Este vorba, în primul rând, de tarifele pe care şoferii trebuie să le achite pentru a putea circula pe podul de peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse, Gurgeni-Vadul Oii şi Feteşti-Cernavodă. De asemenea, posesorii de vehicule înmatriculate în alte state vor achita unele tarife suplimentare pentru a putea avea acces la reţeaua de drumuri de interes naţional.
 
Astfel, tariful pentru o trecere pe podului peste Dunăre în sensul Giurgiu-Ruse pentru posesorii de vehicule de transport persoane cu cel mult 8+1 locuri pe scaune se va ieftini începând de luna viitoare până la 3 euro, 4 dolari sau 14 lei. Acum, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial în luna ianuarie, taxa costă 6 euro. De asemenea, tot de luna viitoare, pentru 20 de treceri, până la 31 decembrie, tariful este de 48 de euro sau 217 lei, iar un abonament de 31 de treceri valabil o lună costă pentru riverani 8 euro sau 38 de lei.
 
Pentru utilizarea podului peste Dunăre de la Giurgeni-Vadu Oii, posesorii de autoturisme de transport persoane cu cel mult 8+1 locuri vor achita pentru o trecere 11 lei, 20 de treceri vor costa 176 de lei, iar un abonament valabil timp de o lună, cu 62 de treceri, pentru riverani va costa 62 de lei. Acum, o trecere costă tot 11 lei. Diferenţa este că riveranii aveau posibilitatea achiziţionării unui abonament valabil trei luni, cu 2 treceri pe zi, preţul fiind de 222 lei.
 
Tariful pentru a trece podul la Feteşti-Cernavodă va fi de 13 lei, pentru 20 de treceri tariful ajunge la 208 lei, iar 62 de treceri timp de o lună pentru riverani va costa 73 de lei. Acum, o trecere costă tot 13 lei, dar riveranii plătesc 263 de lei pentru un abonament valabil 3 luni.
 
 Vehiculele rutiere înmatriculate în alte state vor plăti o taxă de autorizare acces la reţeaua de drumuri de interes naţional de 200 de euro pe cursă. Tariful nu se aplică pentru vehiculele rutiere fără încărcătură, nou-achiziţionate din afara României şi care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului.
 
Amintim că tarifele de trecere a podurilor de peste Dunăre au fost prevăzute într-un Ordin al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (nr. 2220/2012) publicat în Monitorul Oficial din ianuarie 2013, care stabilea că aceste taxe vor creşte de doua ori pe parcursul acestui an. Prima etapa a fost aplicabilă din 3 februarie până în 31 martie, iar cea de-a doua a intrat în vigoare la 1 aprilie. 
 
Astfel, taxele pentru o trecere peste Dunăre pe podurile de la Giurgeni - Vadul Oii şi Feteşti - Cernavodă au fost majorate  cu peste 10% anul acesta faţă de anul trecut. 
 
Sursa: economica.net

Ti-a placut articolul?

Comentarii