Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se formează o generaţie de şomeri în România

ro

14 Mar, 2016 07:51 1792 Marime text
 
Cei care au absolvit cel mult opt clase şi nu mai urmează vreo altă formă de învăţământ au ajuns să reprezinte, în 2015, 19% din totalul tinerilor cu vârste cuprinse între 18 şi 24 ani. Aceştia nu-şi vor găsi locuri de muncă, fiind cei mai predispuşi la şomaj cronic. Printre statele membre UE, proporţia celor care se opresc după cel mult opt clase variază de la 3% în Croaţia la 18,9% în România.
 
Un barometru realizat în luna decembrie 2015 în rândul managerilor firmelor membre ale camerelor de comerţ româno-franceză şi româno-germană arată că 73% dintre respondenţi au indicat ca principal obstacol în dezvoltarea afacerii din România lipsa mâinii de lucru calificate, potrivit adevarul.ro. Calificarea forţei de muncă costă mult, iar investitorii nu vor să-şi asume riscuri suplimentare.
 
În ultimii şase ani, doar din sectorul construcţiilor au plecat 10.000 de muncitori în statele din vestul Europei. Iar lipsa de profesionalism din ţară îi determină şi pe cei care sunt calificaţi să nu mai respecte întocmai normativele în execuţie.
 
Uniunea Europeană şi-a propus ca ţintă reducerea procentajului celor care părăsesc prematur sistemul de învăţământ fără să obţină o calificare într-un domeniu anume. România, alături de Spania şi Porugalia, se numără printre statele UE care au o diferenţă mai mare de 7 puncte procentuale faţă de ţinta pe care şi-au propus s-o atingă. În cazul în care se păstrează acelaşi ritm, ţara noastră va ajunge pe ultimul loc în UE la sfârşitul acestui an.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii