Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:44 23 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare adresată lui Petre Tobă. „Jandarmeria română e tobă de abuzuri”

ro

10 Jun, 2016 13:17 1297 Marime text
ZIUA de Constanţa vă prezintă o scrisoare deschisă către Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă.
 

„Domnule ministru,
 
În urmă cu câteva zile organizatoarea unei acțiuni publice care a avut loc pe 6 mai, pentru comemorarea victimelor accidentului din clubul Colectiv, a primit acasă o amendă deși în momentul întrunirii jandarmii au anunțat că se află la fața locului doar pentru a-i proteja pe participanți.    
 
Tot în urmă cu câteva zile, jandarmii au legitimat șapte persoanecare stăteau de vorbă în zona fântânilor de la Universitate. Întrebat care este motivul legitimării, jandarmul respectiv a afirmat că “a ascultat ce vorbim și nu pare chiar o întâlnire între prieteni”.
 
Din punctul nostru de vedere modul de lucru al jandarmilor, din ultima perioadă, este abuziv, cu conotații penale și menit să descurajeze libera exprimare.
 
Și pentru că susținem dreptul fundamental la liberă exprimare și dreptul la liberă întrunire vă rugăm, domnule ministru, în subordinea căruia funcționează Jandarmeria, să ne răspundeți la următoarele întrebări:
 
La ce să se aștepte participanții la protestul anunțat pentru sâmbătă și duminică în Piața Universității? Să fie legitimați și amendați?
 
Si ce veți face dacă, diseară, naționala de fotbal a României câștigă și ies mii sau zeci de mii de oameni în stradă să își manifeste bucuria? Trimiteți Jandarmeria să îi amendeze pe toți?
 
În așteptarea răspunsului dvs.,
 
Semnatari:
 
Asociația Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki
 
ActiveWatch
 
Asociația AMPER
 
Centrul pentru Jurnalism Independent
 
CeRe
 
GRADO
 
Centru de Resurse Juridice
 
Centrul pentru Inovare Publică
 
Grupul pentru Democratie Participativa Plenum
 
FDSC”.

Ti-a placut articolul?

Comentarii