Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:52 22 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a mai înființat o comisie. De data asta pentru constituţionalitate şi libertăţi civile

ro

26 Oct, 2015 22:51 664 Marime text
Se spune că atunci când vrei să îngropi o problemă… înființezi o comisiei. Ei bine, astăzi, senatorii au adoptat raportul pentru înfiinţarea Comisiei pentru constituţionalitate şi libertăţi civile, care va reprezenta Senatul la Curtea Constituțională a României (CCR) în cazurile de conflict, dar şi în relaţia cu oficialii europeni, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Decizia a fost luată cu 94 de voturi "pentru", opt "împotrivă" şi şase abţineri.
 
Comisia pentru constituţionalitate şi libertăţi civile va elabora, la solicitarea Biroului Permanent, avizele de stabilire a competenţelor privind adoptarea anumitor proiecte de lege şi propuneri legislative cu care a fost sesizat Senatul. De asemenea, în cazurile de neconstituţionalitate constatate de Curtea Constituțională, Comisia elaborează un raport, reexaminând prevederile respective pentru punerea lor în acord cu decizia CCR, operând şi corelările tehnico-legislative necesare.
 
Comisia pentru neconstituţionalitate şi libertăţi civile se va pronunţa, prin emiterea unui punct de vedere, asupra conflictelor de competenţă între Camerele Parlamentului. Membrii comisiei se vor mai pronunţa, la solicitarea preşedintelui Senatului asupra conflictelor de natură constituţională între instituţii, pe care-l înaintează spre consultare.
 
În acelaşi timp, va monitoriza deciziile CEDO referitoarea la încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către statul român, va asista la procedurile de numire a celor trei judecători din partea Senatului la CCR şi a numirii judecătorului din partea României la CEDO. Pe de altă parte, Comisia va prelua şi redacta răspunsuri la întrebări venite din partea evaluatorilor europeni pe aceste domenii, în vederea valorificării lor pentru rapoartele instituţiilor europene.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii