Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:00 25 09 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ruşii „ocupă” Casa de Cultură din Constanţa!

ro

08 Oct, 2016 17:19 2146 Marime text
Ansamblul Alexandrov, Marele cor al Armatei Roşii, va susţine un concert excepţional, în această seară, de la ora 19.00, la Casa de Cultură din Constanţa (CCS).
 
Din recital nu vor lipsi cele mai consacrate piese, dar şi o surpriză uriaşă: reinterpretarea în varianta corală a celor mai cunoscute piese ale formaţiilor Queen şi The Beatles.
 
„Ansamblul Aleksandrov este cel mai mare ansamblu artistic din Rusia. Data înfiinţării este considerată ziua de 12 octombrie 1928, atunci când a avut loc şi primul concert pe scena Casei Centrale a Armatei Roşii. În acele timpuri, ansamblul era format din doar 12 persoane. La jumătatea anilor ‘30, corul număra deja aproape 300 de membri, iar renumele său depăşise demult graniţele Uniunii Sovietice”, se arată pe site-ul CCS.
 
Muzica Ansamblului combină cu succes instrumentele populare ruseşti – donară, balalaică şi acordeonul cu butoane – cu instrumentele de suflat din metal şi lemn.
 
În 1990, Corul a fost invitat  în cadrul concertului “The Wall”, susţinut de Roger Waters pentru a  celebra căderea zidului Berlinului. În cadrul evenimentului Corul Armatei Roşii Alexandrov a interpreatat piesa „Bring The Boys Back Home”

În anul 2004, Corul Armatei Roşii Alexandrov a performat la Vatican, în prezenţa Papei Ioan Paul al II lea, care a acordat Ansamblului binecuvântarea sa.

În 2007, Corul Armatei Roşii Alexandrov a concertat la sediul Alianţei Nord Atlantice din Bruxelles, apoi, în 2009, a susţinut un recital de o virtuozitate deosebită, pe scena concursului Eurovision, organizat la  Moscova.

Prin denumirea sa, Ansamblul îl omagiază pe fondatorul său Alexander Alexandrov. Compozitor şi profesor la Conservatorul din Moscova, acesta şi-a legat destinul de cel al grupului timp de 18 ani. „Frâiele” au fost apoi preluate de fiul acestuia, Boris Alexandrov, care a condus Corul vreme de 41 de ani.

Corul Armatei Roşii Alexadrov va concerta sub bagheta dirijorului britanic Matthew Freeman, iar acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Simfonica Valahia.

Gheorghe Ungureanu, directorul CCS, contactat telefonic de redactorii ZIUA de Constanţa, ne-a spus că repetiţiile au loc de la ora 13.00.
 

„Cât e scena de mare, e plină. Cântă şi pe scenă, şi pe hol, cu acordeonul. Acum, au luat o mică pauză şi încep iar repetiţiile până la 18.30. M-au copleşit, nu am mai auzit aşa ceva!”, a spus Gheorghe Ungureanu.

 
Directorul CCS a spus că, la rugămintea constănţenilor, a făcut posibil ca acest eveniment să aibă loc întâi la Constanţa şi de abia apoi la Bucureşti. „E al doilea cel mai mare eveniment după «Baletul pe gheaţă»”, a precizat Gheorghe Ungureanu.
 
Deloc pretenţioşi, artiştii şi-au exprimat preferinţa ca, pe timpul şederii în România, să ia masa în locuri care se află în topul preferinţelor localnicilor.  Astfel, la Constanţa ei vor merge într-o cherhana, în care vor avea un meniu cu specific local, din care nu vor lipsi ciorba lipovenească de peşte, plachia şi saramura de crap cu mămăligă.   
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii