Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:58 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România după Brexit, în viziunea lui Traian Băsescu

ro

03 Jul, 2016 23:36 1587 Marime text
Fostul președinte Traian Băsescu a apărut în această seară într-o emisiune televizată, unde a vorbit despre situația României în urma votului de părăsire a Uniunii Europene dat de britanici și probleme ce pot apărea pentru țara noastră.
 
Ei bine, în opinia lui Băsescu, nu tot ce face președintele, guvernul sau Ministerul de Externe legat de Brexit poate fi făcut public la acest stadiu al lucrurilor. Fostul președinte consideră că trebuie ca anumite priorități să încerce să le rezolve în acest context, având în vedere că acest proces implică reducerea contribuților pe care le are Uniunea Europeană, Marea Britanie fiind unul din marii contribuitori cu 13 milioane de euro, iar această reducere foarte probabil va afecta țările beneficiare de contribuții, printre care se numără și România.

”Prin urmare prima grijă a oficialilor români trebuie să fie legată de alocările pe care le primește România”, spune Băsescu.

 
O a doua problemă invocată de Băsescu, care trebuie să fie în luată în calcul de autoritățile române după Brexit, este efectul pe care îl poate avea ieșire asupra pieței forței de muncă din Regatul Unite, ce poate afecta cetățenii români. Băsescu a punctat însă că din ceea ce știe el românii nu își pierd calitatea de muncitori legali deoarece Marea Britanie nu este un stat barbar ce nu respectă contractele de muncă pe care aceștia le au, iar cei care muncesc pe astfel de documente vor putea continua. El a mai afirmat că procesul de ieșire nu este unul de tip "îmi iau pălăria și plec", sunt unele obligații asumate ce trebuie duse la îndeplinire.
 
Un alt aspect atins de Băsescu ar  fi, în opinia lui, accesul la educație a tinerilor români, deoarece sunt mulți studenți români în universitățile din Marea Britanie și statul trebuie să aibă grijă ca aceștia să nu piardă oportunitățile.

Fostul șef de stat a afirmat că în situația Brexitului, nu pot fi considerate  egale problemele pe care le au statele ce au frontieră la Oceanul Atlantic, cu cele din zona Mării Negre, situația fiind mult mai fluidă la noi.
 
Când a fost vorba de soluții, Băsescu a numit drept prim obiectiv ca România să nu piardă niciun euro din bugetul 2014-2020, acest lucru fiind posibil deoarece resurse există. El a dat drept exemplu politica agricolă comună unde există un dezechilibru între statele noi venite și cele vechi, precum este cazul când vine vorba de prețul primit de fiecare stat la hectar pentru culturile agricole, care diferă de la membru la membru.
 

”Părerea mea e că UE va pierde mai mult decât Marea Britanie. România trebuie să se bată pentru continuarea unui proces care a început cu reforma politicii agricole comune făcute în mandatul de comisar a lui Dacian Cioloș, când s-a mai redus diferența între state. Faptul că Marea Britanie a plecat are ca și cauză și inechitățile din Uniunea Europeană, și trebuie să se meargă spre astfel de soluțiii ca România să nu fie afectată pentru că noi avem misiunea sau obiectivul să reducem decalajul, și dacă va fi un obiectiv comun trebuie dezvoltat”, a arătat fostul președinte.

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii