Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:55 20 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reflexele vor înlocui PIN-urile și parolele

ro

08 Jun, 2015 21:50 698 Marime text
 
Curând, furtul de PIN-uri şi parole ar putea deveni imposibil. Mai multe bănci din peninsula scandinavă pot identifica utilizatorul aplicației mobile de banking după felul în care apasă touchpad-ul telefonului, informează Digi24.ro.

Momentan pot şti dacă o altă persoană încearcă să folosească contul clienţilor, dar în câţiva ani se aşteaptă să identifice pe oricine după felul în care tastează. Interesant e că programul nu a fost finanțat de bănci, ci s-a dezvoltat cu bani de la DARPA, agenția de cercetare a armatei americane.

În ciuda PIN-urilor și parolelor, anual, miliarde de dolari sunt furate din conturile bancare. Însă în curând furtul de identitate ar putea fi de domeniul trecutului. O companie din Suedia a reușit să adauge un nou strat de securitate - comportamentul utilizatorului.

Mai multe bănci din regiune au implementat deja tehnologia în propriile aplicații pentru telefon.

Programul companiei BehavioSec monitorizează și înregistrează viteza cu care utilizatorul tastează, presiunea pe care o aplică pe ecran, precum și reflexele acestuia, relatează Digi24.ro.

Programul știe, de pildă, dacă un utilizator anume obișnuiește să apese direct butonul care îl interesează sau dacă îl încercuiește cu degetul înainte de a apăsa. Timpul care trece de la o apăsare de tastă la alta, colțurile cel mai des apăsate ale unor butoane, ritmul și pauzele luate când tastează pot spune mult mai mult despre identitatea unei persoane decât o parolă.

Dacă PIN-urile sunt adesea furate, programul are o precizie de 99%, chiar mai mare în cazul proceselor mai lungi, precum transferul de bani de pe telefon, unde sunt necesare apăsări repetate de taste.

Tehnologia se leagă și de locația oferită prin GPS. Dacă utilizatorul a plătit cu cardul la supermarket și în 5 minute apare că achiziționează o mașină în China, programul știe că e vorba de o tranzacție suspectă.

Algoritmul detectează un utilizator fals în maximum 60 de secunde, dar timpul poate fi scurtat și mai mult. Suedezii de la BehavioSec lucrează acum la conectarea programului la giroscopul și accelerometrul din telefoane, astfel că vor analiza și felul în care utilizatorii țin în mână telefonul.Sursa: Digi24.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii