Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul pilot Talent 4 adresat deţinuţilor s-a implementat cu succes la Penitenciarul Poarta-Albă

ro

02 Sep, 2014 13:49 1665 Marime text
Asociația “Pentru un Viitor Activ” din Constanța organizează vineri, 5 septembrie, conferința de diseminare a rezultatelor Programului European Talent 4, în rândul angajaților penitenciarelor din județele Constanța, Tulcea, Ialomița, Galați, Brăila și Vrancea.

Conferința va avea loc la Hotelul Delta din Tulcea, începând cu ora 10.00 și va număra printre participanți și membri ai ONG-urilor locale.

Proiectul Talent 4 a fost inițiat de către Asociația ”Pentru un viitor Activ” in parteneriat cu 8 asociaţii tip ONG din 7 ţări europene: Marea Britanie (Rideout), România (Pentru un viitor activ şi CPIP), Spania (Esmovia), Italia (EuroForm), Malta (EPEA), Lituania, Bulgaria (BulgarianGateway), în cadrul Leonardo da Vinci Life Long Learning Programme, pentru Transfer de Inovație.

În România, proiectul pilot s-a implementat cu succes la Penitenciarul Poarta-Albă, în perioada 2012 -2014. Patru facilitatori formați în cadrul Asociației au lucrat direct cu 6 grupe de deținuți, persoane condamnate tinere, cu vârsta maximă de 35 de ani. Fiecare grup a fost condus de o echipă formată din doi facilitatori, unul care a coordonat activitățile și jocurile din program și un observator care a evaluat nivelul abilităților investigate pe parcursul desfășurării jocurilor. 
Programul are un pronunţat caracter interactiv, bazat pe exerciţii practice, prezentate într-o manieră uşor accesibilă şi atractivă, ceea ce-i conferă o mare valoare practică, fiind utilizabil inclusiv cu beneficiari cu un nivel foarte scăzut de instrucţie şi educaţie şi chiar în absenţa deprinderilor elementare de scris și citit.
În cadrul programului Talent 4, principalele capacități și abilități investigate sunt: stilul de comunicare (literal/abstract), stilul de rezolvare a problemelor (metodic/intuitiv), răspunsul emoțional (obiectiv/empatic), punctul de vedere (imaginea de ansamblu sau detalii mici), capacitatea de colaborare și de muncă în echipă, rolul în echipă, stilul de învățare/receptare a informației (vizual, kinestezic sau auditiv), abilități de relaționare interpersonală.
Profilul individual obținut de fiecare participant în urma derulării programului este introdus într-un program informatizat, care va lista domeniile de activitate potrivite pentru participant, precum și pozițiile pe care le poate ocupa în cadrul serviciilor respective.
În funcție de abilitățile descoperite în cadrul programului, fiecare participant este orientat, în cadrul unei ședințe individuale de consiliere,  spre mai multe domenii de activitate care i se potrivesc, iar în cadrul fiecărui domeniu poate fi orientat și către pozițiile din cadrul domeniului pe care le-ar putea ocupa cu succes.

În vederea diseminării programului Talent 4 la nivelul sistemului penitenciar românesc, programul a fost adaptat de membrii asociației după structura programelor standardizate agreate de direcția de specialitate, fiind structurat pe 12 ședințe. Apreciind în mod deosebit conținutul informativ al programului Talent 4, precum și metodologia de lucru aplicată, Direcția Reintegrare Socială din cadrul Administrației Națională a Penitenciarelor intenționează să propună extinderea implementării acestuia la nivelul întregului sistem penitenciar.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii