Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:19 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul IPS Teodosie în perioada 25-26 ianuarie

ro

24 Jan, 2014 12:14 2036 Marime text
Sâmbătă, 25 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sf. Nicolae și Sf. Bretanion” din apropierea localității 23 august.

Sfântul Bretanion (sărbătorit pe 25 ianuarie) s-a născut în cetatea Capadociei, în secolul al IV-lea. În jurul anului 360 a fost numit episcop al Tomisului. Istoricul bisericesc Sozomen a consemnat un episod din viaţa ierarhului tomitan. Potrivit acestuia, împăratul arian Valens (364-378) venind în vizită la Tomis după încheierea unei campanii războinice împotriva goţilor, în anul 369, a intrat în biserica episcopală şi i-a cerut lui Bretanion să participe la slujbe alături de arieni. Ierarhul a refuzat categoric să încalce hotărârile Sinodului I ecumenic (325), care condamna erezia ariană. Menţionăm că arienii contestau dumnezeirea Fiului, susţinând că Fiul este subordonat Tatălui, ca o creatură de ordin superior.

Sfântul Bretanion, împreună cu credincioşii, a părăsit biserica episcopală. Împăratul Valens a vrut să-l exileze pe Sfântul Bretanion însă s-a temut de o posibilă răscoală a sciţilor. Istoricii bisericeşti îi atribuie Sfântului Ierarh Bretanion şi redactarea scrisorii adresate de Biserica Goţiei Bisericii din Capadocia, epistolă care a însoţit moaştele Sfântului Sava Gotul, cerute de Sfântul Vasile cel Mare.


Duminică, 26 ianuarie, începând cu ora 9.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii