Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:36 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Profit.ro Cehii de la CEZ au iertat parcul eolian Cogealac de o datorie de peste 1 miliard de lei, asumându-și pierderile acestuia

ro

15 Jan, 2017 16:13 1504 Marime text
Grupul ceh de energie și utilități CEZ, care operează parcul eolian Cogealac din Dobrogea prin intermediul firmei românești Ovidiu Development SRL, a decis să-și ierte subsidiara locală de o datorie de 1,1 miliarde lei, majorându-i capitalul cu această sumă prin conversia în părți sociale a unui împrumut acordat de compania-mamă în 2009, scrie profit.ro. 

Decizia majorării capitalului social al Ovidiu Development a fost semnată după ce cehii au luat la cunoștință în vară de faptul că, din cauza pierderilor acumulate de-a lungul mai multor ani, compania care operează parcul eolian Cogealac a ajuns să aibă un activ net negativ.

Potrivit legislației în vigoare, atunci când activele nete ale unei societăți, reprezentând diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor, scad ca urmare a pierderilor înregistrate sub jumătate din valoarea capitalului social, acționarii trebuie să decidă dacă respectiva companie își va mai desfășura activitatea sau va fi dizolvată. În caz că se decide continuarea activității, compania este obligată fie să-și reducă capitalul social cu un cuantum cel puțin egal cu cel al pierderilor care nu au putut fi acoperite din rezerve, fie să-și reconstituie activul net până la nivelul unei valori cel puțin egale cu jumătate din capitalul social". Una din modalitățile permise de lege de reconstituire a activului net al societății este majorarea de capital.

Astfel, CEZ a decis majorarea capitalului social al Ovidiu Development SRL cu circa 1,1 miliarde lei, prin conversia în părți sociale a unui împrumut de 244,4 milioane euro acordat de grupul ceh subsidiarei românești în vara anului 2009.

De atunci și până la finalul anului 2015 inclusiv, operatorul parcului eolian Cogealac a cumulat pierderi nete în sumă totală de 544,7 milioane lei. Singurul an din interval în care Ovidiu Development a înregistrat profit net a fost 2013, când rezultatul pozitiv s-a ridicat la circa 36 milioane lei. Cele mai mari pierderi au fost consemnate în 2014 (peste 356 milioane lei) și 2015 (183,3 milioane lei).

Parcul Cogealac este parte a complexului eolian Fântânele-Cogealac, cel mai mare din Europa, cu o putere instalată totală de 600 MW, pus în funcțiune în anul 2012.

Citeşte materialul integral pe Profit.ro.

Sursa foto: profit.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii