Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:04 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarul Făgădău se apără în scandalul subvenţionării sportului constănţean

ro

07 Oct, 2015 20:10 1707 Marime text
Zi tensionată pentru sportul constănțean. Azi dimineaţă, echipa masculină de volei CVM Tomis Constanţa, campioana României, a anunţat că retrage din Liga Campionilor. Agitaţie maximă!
Cum s-a ajuns la această decizie?
În convocatorul şedinţei Consiliului local al municipiului Constanţa, care ar fi trebuit să aibă loc astăzi, figura şi proiectul de hotărâre privind alocarea unei sume (1,8 milioane de lei) din bugetul local pentru finanţarea activităţii sportive a Asociaţiei Club de Volei Municipal Tomis Constanţa, în anul competiţional 2015-2016.
Cum şedinţa a fost amânată, proiectul nu a putut fi adoptat. În acel moment, conducerea CVM Tomis a realizat că nu va putea suporta cheltuielile date de participarea în Liga Campionilor. Totuși, la scurt timp, Serhan Cadâr, directorul executiv al campioanei României la volei masculin, CVM Tomis Constanţa, a declarat că echipa nu va fi retrasă din Liga Campionilor, aşa cum se plănuise iniţial, arătând că renunţarea la competiţie presupune costuri foarte mari. În total, CVM Tomis Constanţa ar fi plătit 109.000 de euro şi ar fi suportat o suspendare de trei ani din toate competiţiile europene.
Serhan Cadâr, directorul executiv al CVM Tomis Constanţa, este de părere că, la Constanţa, cele două echipe nou-înfiinţate de handbal masculin sunt tratate preferenţial faţă de formaţia de volei în ce priveşte finanţarea de la bugetul local, în ciuda faptului că CVM Tomis nu are datorii la SPIT şi la ANAF şi că s-a menţinut structura sportivă iniţială.
În replică, la o emisiune televizată, primarul interimar Decebal Făgădău a declarat că municipiul a alocat în fiecare an bani și, practic, ”atât echipa de handbal cât și echipa de volei au avut cea mai mare siguranță în banii pe care municipalitatea i-a acordat. Altele au fost rațiunile pentru care fie s-au fărâmițat echipe, vezi HCM, fie că se află acum într-un calendar înghesuit, vezi Volei Club Municipal. S-a ajuns la procese urmare a raportului Curții de Conturi. La Consiliul Județean, și aici chiar aș vrea să fac această distincție: noi nu am avut niciun fel de indiciu și nu am avut niciun fel de raport nefavorabil din partea vreunei instituții de control în ceea ce privește finanțarea, fundamentată bsolut legal a cluburilor sportive. Nu ați auzit niciodată la Primăria municipiului Constanța despre vreun scandal legat de ilegalități în utilizarea folosirii fondurilor pentru cluburile  sportive.” Potrivit lui Făgădău, Serhan Cadîr are o anumită frustrare competițională legată de cele două sporturi: handbal și volei: ”El susține că handbalul a fost favorizat pe Legea 69 în condițiile în care cluburile nou-născute au venit de la început și au solicitat finanțarea pe Legea 69, care a apărut între timp. Volei Club Municipal nu se află în această situație pentru că nu vorbim despre un club nou-înființat, ci despre un club care a începutt procedura de finanțare pe Legea 350, adică un alt tip de procedură, încă din luna mai a acestui an. Că durează atât nu este vina mea.”
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii