Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premieră Sonda Rosetta a trecut “foarte aproape” de cometa Ciuriumov-Gherasimenko

ro

15 Feb, 2015 19:36 1464 Marime text
Sonda europeană Rosetta a trecut "foarte aproape", la numai 6 kilometri altitudine, pe lângă cometa Ciuriumov-Gherasimenko, informează Mediafax. Acesta lucru este considerat o premieră care va permite cercetătorilor să afle mai multe detalii despre aceste corpuri cereşti considerate cele mai primitive din Sistemul Solar.

Obiectivul acestei apropieri este de a continua cartografierea extrem de precisă a cometei, până la cele mai mici detalii, respectiv firele de praf mineral care acoperă solul. De asemenea, specialiştii vor să afle mai multe lucruri despre jeturile de gaz emise de cometă, mai notează Mediafax.

"Vor mai fi survoluri în timpul misiunii, dar nu la distanţă atât de mică şi nu în această configuraţie geometrică cu Soarele", a explicat pentru publicaţia Le Monde Pascal Martin, responsabil al misiunii din partea Agenţiei Spaţiale Europene, conform sursei citate.

Abia luni specialiştii vor putea recupera şi analiza imaginile realizate de sonda Rosetta.

Cometa Ciuriumov-Gherasimenko, care parcurge o orbită completă în aproximativ 6 ani şi 7 luni, se va apropia pe 13 august la 186 de milioane de kilometri de Soare, cea mai mică distanţă faţă de stea (periheliu, n.r.), şi se va situa undeva între orbita Pământului şi a lui Marte.

Sonda europeană Rosetta este primul vehicul spaţial care a reuşit să ajungă pe orbita unei comete, aflată la o distanţă de 510 milioane de kilometri de Terra. Rosetta a ajuns lângă cometa 67P / Ciuriumov-Gherasimenko în luna august 2014, după o călătorie de peste 10 ani prin spaţiu şi va rămâne pe orbita ei timp de aproximativ un an.

Cu un cost total de 1,3 miliarde de euro, echivalentul a trei avioane Airbus 380, misiunea Rosetta a mobilizat aproximativ 2.000 de cercetători pe parcursul a 20 de ani. Peste 50 de companii din 14 ţări europene şi Statele Unite ale Americii au participat la fabricarea acestei sonde spaţiale.

Sursa foto: xataka.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii