Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:26 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prăznuim pe ocrotitorul copiilor. Biserici, în județul Constanța, cu hramul sfântului. De ce este dezlegare la pește

ro

26 Nov, 2016 06:41 1792 Marime text
Astăzi, creștinii îl pomenesc pe Sfântul Stelian Paflagonul, ocrotitorul pruncilor şi al familiei creştine, conform crestinortodox.ro.
 
Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată, mai spune sursa citată.
 
Sfântul Stelian, cunoscut îndeobşte că ocrotitor al pruncilor, a fost sfinţit şi s-a făcut locaş al Duhului Sfânt încă din pântecele maicii sale.
 
Din viaţa sfântului aflăm că într-o zi, a venit în popor o boală aducătoare de moarte şi mureau într-una pruncii, iar părinţii rămâneau fără de copii.
 
Ştiind mai mulţi de nevoitorul şi pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor. Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alţi prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiţi.
 
Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obişnuit cu un copil în braţe, pentru neobosită să misiune de a-i apară pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii bolnavi.
 
Astăzi, aflându-ne în Postul Crăciunului, este dezlegare la pește.
 
În județul Constanța există următoarele biserici care poartă numele Sfântului Stelian:
 
- Biserica Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mucenic Stelian - Tuzla III;
- Biserica Sfântul Cuvios Stelian - Săcele II.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii