Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:03 11 08 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Praznicul zilei de 29 decembrie Uciderea tuturor pruncilor. Carea a fost motivul și cine a ordonat uciderea copiilor de parte bărbătească

ro

29 Dec, 2014 01:31 982 Marime text
Mergând cei trei magi în Betleem să se închine lui Hristos, nu s-au mai întors la Ierusalim ca să-l anunțe pe Irod unde se afla dumnezeiescul Prunc.

La porunca îngerului  aceștia s-au întors în țara lor urmând altă cale. 
Văzând că a fost înșelat de magi, Irod s-a mâniat și a poruncit uciderea tuturor pruncilor de parte bărbătească, din tot Betleemul Iudeii și din împrejurimi, gândind că astfel va ucide pe noul împărat. 
S-a împlinit astfel prorocia: "Glas se aude în Rama, bocet și plângere amară. Rahila își plânge copiii (Ieremia 31: 15; Matei 2: 18).
Crima aceasta fără seamăn s-a petrecut la un an după Nașterea Mântuitorului, când Irod căuta Pruncul ca o fiară sălbatică, ca să îl ucidă.
Prin voia lui Dumnezeu, familia sfântă și Pruncul Iisus s-au refugiat în Egipt și astfel a scăpat de mânia împăratului.

Tot în aceasta vreme, la porunca lui Irod,  Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, pentru că nu l-a dat pe fiul la moarte, a fost ucis de către soldați în Templul din Ierusalim. 
Dupa moartea acestuia, Irod a pus la cale omorârea bătrânilor lui Israel, cei pe care îi întrebase despre Prunc, și care îi spuseseră că are să se nască în Betleemul Iudeii.
Tot atunci au fost uciși: Hircan, Marele Preot, și cei șaptezeci de bătrâni ai Sinedriului.
Mâine, 30 decembrie, facem pomenirea Sfintei Mucenițe Anisia și a Cuvioasei Teodora din Cezareea.
Sursa: crestinortodox.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii