Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:56 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pictura zilei „Căpiţe de fân” de Theodor Pallady

ro

26 Jan, 2015 09:12 2860 Marime text


Contemporan cu Matisse, de care îl leagă şi o strânsă prietenie, pictorul Theodor Pallady este unul dintre cei mai importanţi artişti români. A studiat iniţial ingineria, ulterior, descoperindu-şi talentul la pictură cu Erwin Oehme, care îl îndeamnă să plece la Paris, unde va intra în contact cu artişti ai vremii şi, timp de doi ani, va studia în atelierul pictorului Aman Jean din Avenue de Saxe, alături de Matisse, Marquet, Guerin, Manguin.

Pictura lui Pallady vibrează atât prin culoare, cât şi prin formă. În decursul vieţii, a expus lucrări în ţară şi în străinătate, la Ateneul Român, la Salonul din Paris sau din Londra. Printre operele lui Theodor Pallady se numără „Pod peste Sena", „Podul artelor", „Casa de la Bucium", „Peisaj din Iaşul de altădată".

În aprilie 1956, când împlinea 85 de ani, a fost distins cu titlul de Maestru emerit al artei, organizându-se Expoziţia retrospectivă „Theodor Pallady”.
Theodor Pallady spunea despre sine „nu sunt modern, sunt din toate timpurile", în timp ce Tudor Arghezi mărturisea că „Pallady este delicat în nuanţe şi splendori fragile, (...) povesteşte tainele culorilor văzute pe dinăuntru, învăluite în borangic.”

Sursa foto: WikiArt.org

Ti-a placut articolul?

Comentarii