Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:47 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

40 de lucrări vor fi expuse în cadrul unei expoziții la Muzeul de Artă Constanța

ro

10 Jan, 2023 13:26 1112 Marime text
Sursa foto: Muzeul de Artă Constanța

Muzeul de Artă Constanța a anunțat că, de mâine, 11 ianuarie, se deschide expoziția „Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane”.
 
Potrivit instituției, expoziția reunește 40 de lucrări de grafică, pe care muzeul le deține în patrimoniu grație a două donații importante – a magistratului Ioan Dumitrescu și a artistului Cezar Atodiresei.
 
Jumătate din lucrări sunt semnate de artiștii Iosif Iser, Theodor Pallady, Jean Al. Steriadi, Iosif Rosembluth, Miliţa Petraşcu, Aurel Băeşu și Ion Anestin. Cele 20 de capodopere fac parte din colecția de 83 de lucrări de pictură și grafică, care au intrat în vara anului 2020 în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța, la dorința magistratului bucureștean Ioan Dumitrescu.
 
Restul operelor au fost realizate de Cezar Atodiresei. Acestea fac parte dintr-o colecție formată din 80 de lucrări, 20 de pictură și 60 desene, donată Muzeului de Artă Constanța, de fratele artistului, Gelu Atodiresei, în noiembrie 2022, ca urmare a dorinței artistului Cezar Atodiresei.
 
„Cezar Atodiresei s-a născut în anul 1954, la Drăgușeni, județul Suceava, iar în 1986 a absolvit Secția de Pictură a Institutului de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din București, fiind șef de promoție. În 1990, artistul a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România și asistent universitar în cadrul Academiei de Arte București, iar în anul 2006 a obținut titlul de Doctor în Arte Vizuale, la Universitatea Națională de Arte București. Cezar Atodiresei a desfășurat o bogată și impresionantă activitate artistică și publicistică, participând la numeroase expoziții în țară și în străinătate și publicând cărți și articole de specialitate. Lucrări ale acestuia se regăsesc în colecții de stat și particulare din România, Spania, Polonia, Germania, Belgia, Franța sau Statele Unite”, precizează Muzeul de Artă Constanța despre artist.
 
Expoziția „Forma feminină – reprezentări moderne și contemporane” face parte din proiectul anual „Muzeul din depozit”, care a debutat în anul 2015 și care constă în expunerea temporară a unor lucrări din depozitul muzeului, păstrate în condiții speciale, conform normelor de conservare.
 
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 14 ianuarie – 28 februarie 2023.
 
Citește și:
Exponatul săptămânii la Muzeul de Artă Populară Constanța. Când a intrat piesa în colecțiile Muzeului

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii