Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:05 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pesurse.ro „Radu Mazăre şi-a făcut noi duşmani în justiţie“

ro

04 Jul, 2014 14:31 3977 Marime text
Consiliul Superior al Magistraturii il acuza pe primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, ca a afectat independenta procurorilor DNA si prestigiul Justitiei, prin declaratiile pe care le-a facut dupa ce anchetatorii Codrutei Kovesi l-au retinut si dus apoi, fara succes, cu mandat de arestare, potrivit site-ului pesurse.ro

„Complicii” lui Radu Mazare ar fi fost, in opinia CSM, site-ul pesurse.ro, dar si alte publicatii, care si-au permis sa redea declaratiile facute de edilul din Constanta.

Trebuie precizat ca aceste concluzii ale CSM nu au nicio valoare juridica sau de alta natura, nici pentru Radu Mazare si nici pentru jurnalistii care au redat afirmatiile acestuia. Nu este vorba decat despre un nou demers al CSM ce continua practicile anumitor membri ai Consiliului, care, ignorand dreptul la libera exprimare, sar ca arsi de fiecare data cand vreo publicatie isi permite sa ofere cititorilor opinii care nu sunt pe placul sefilor din Justitie, susţin cei de la pesurse.ro.

“Inspectorii judiciari au constatat că declaraţiile primarului Mazăre Radu Ştefan au fost prezentate, comentate şi interpretate în cuprinsul mai multor emisiuni TV şi articole de presă:
- pe site-ul www.enaţional.ro - „Declaraţii incendiare, la eliberarea din arest! Radu Mazăre: Totul este făcut la comanda lui Traian Băsescu”. În cuprinsul acestui articol au fost prezentate declaraţiile lui Radu Mazăre Ştefan în sensul că „Statul de procurori blochează economia României”, primarul Constanţei declarând că „un om …. bolnav …. este hăituit de procurorii DNA.”;
- pe site-ul www.pesurse.ro, - „Radu Mazăre a fost eliberat. DNA contestă decizia. Declaraţii Radu Mazăre”;
- pe site-ul www.digi24.ro - „VIDEO. Radu Mazăre la ieşirea din arest: Nea Ruşanu a sforăit noaptea de m-a rupt!” unde a fost preluată declaraţia: „Vreau numai să scape ţara de statul acesta de procurori care blochează şi va bloca economia în detrimentul oamenilor de rând”.

Comparând articolele de presă, inspectorii judiciari au concluzionat că acestea reprezintă colaje formate din interpretările fiecărui ziarist şi fragmente din declaraţiile primarului Mazăre Radu Ştefan.
Totodată, referitor la articolele publicate în 10.04.2014, inspectorii judiciari au apreciat că se impun precizările:
- După publicarea articolului „ O chemi sa rezolve problema astăzi, că dacă nu, mă ocup eu personal de toata direcţia de urbanism. El pierde bani, eu pierd imagine”, de către agenţia de ştiri Hot News, în cuprinsul căruia a fost redată stenograma convorbirii telefonice purtată cu viceprimarul Constanţei, la data de 10.04.2014 Mazăre Radu Ştefan a făcut declaraţii jurnaliştilor aflaţi la locuinţa sa din municipiul Constanţa. Pe baza acestor declaraţii au fost publicate alte articole, astfel:

- pe site-ul www.mediafax.ro - „Mazăre: Sunt interceptat de când este Băsescu pe scaun. Interceptările sunt scoase din context”, Mazăre Radu Ştefan a declarat: „Sunt interceptat permanent …”
- pe site-ul www.fanatik.ro -„Primele declaraţii ale lui Mazăre: Eşti luptător, rezişti!” Radu Mazăre Ştefan a declarat: „Presiunile politice pe care le face DNA în toată ţara şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin…”,
- pe site-ul www.evz.ro - „Mazăre: Nu vreau să dau declaraţii despre ceea ce s-a întâmplat. Nu vreau să fie interpretate ca fiind presiuni.”

Din verificările efectuate de către inspectorii judiciari a rezultat că, prin încheierea pronunţată de ÎCCJ- Secţia Penală, a fost respinsă contestaţia formulată de către DNA- Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie împotriva încheierii de respingere a propunerii de arestare preventivă a celor doi inculpaţi.
Luând în considerare declaraţiile domnului Mazăre Radu Ştefan, publicate în mass media în perioada 9-10.04.2014, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că prin acestea, dar şi prin modul în care au fost preluate şi comentate de jurnalişti, a fost afectată independenţa procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiul justiţiei, se arată în articolul celor de la pesurse.ro.

Plenul Consiliului a hotărât, cu majoritate de voturi, că cererea de apărare a independenţei procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi prestigiului justiţiei este întemeiată şi a procedat la admiterea acesteia”.

Sursa: www.pesurse.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii