Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:49 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pescador din Turcia surprins la braconat în Marea Neagră (video)

ro

23 May, 2016 10:58 2937 Marime text
O navă a Gărzii de Coastă a identificat pe Marea Neagră, în baza datelor puse la dispoziţie de lucrătorii SCOMAR, un pescador turcesc aflat la braconat în Zona Economică Exclusivă a României.
 
Pescadorul, cu şapte cetăţeni turci la bord, s-a supus somaţiilor legale ale poliţiştilor de frontieră de pe nava MAI 0201, la bordul acestuia fiind descoperite  peste 230 kilograme de peşte din specia calcan în stare proaspătă şi  plase de pescuit tip setcă în lungime de aproximativ 1.200 de metri.
 
Doi dintre marinarii turci, comandantul şi secundul pescadorului, au fost reţinuţi astăzi, pentru 24 de ore prin ordonanţa procurorului investit în cauză, urmând ca în cursul zilei de 23.05.2016 să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile, ceilalţi cinci fiind cercetaţi în stare de libertate.
 
În data de 21 mai, în jurul orei 00.10, în baza informaţiilor obţinute de lucrătorii SCOMAR, nava MAI 0201 din cadrul Grupului de Nave Constanţa, aflată în misiune de supraveghere şi patrulare pe Marea Neagră, a identificat, la aproximativ 60 de mile marine travers de municipiul Constanţa, o ambarcaţiune suspectă de activităţi de pescuit ilegal în Zona Economică Exclusivă a României.
         
Ambarcaţiunea s-a dovedit a fi un pescador turcesc, cu şapte cetăţeni turci la bord, având inscripţie pe bordaj RIV RIV. Comandantul bărcii s-a supus somaţiilor legale iniţiate de nava Gărzii de Coastă, permiţând poliţiştilor de frontieră să urce la bord pentru efectuarea controlului specific. Astfel, la bordul pescadorului au fost descoperite mai multe plase de pescuit, precum şi aproximativ 100 bucăţi de calcan.
         
După ce au escortat pescadorul în portul Constanţa, poliţiştii de frontieră constănţeni au demarat efectuarea cercetărilor specifice in colaborare cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură şi ai Căpităniei Constanţa.
         
Poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării pescadorul, evaluat la aproximativ 14.500 de euro şi 20 de plase de pescuit în lungime totală de 1.200 metri, în valoare de 4.000 lei. Întreaga cantitate de peşte (233 kilograme calcan), în valoare totală de 7.075 lei, a fost predată unei societăţi comerciale de profil, conform procedurilor legale.
         
         
Echipajul ambarcaţiunii, format din şapte cetăţeni turci cu vârste cuprinse între 20 şi 59 de ani,  nu deţinea documente legale care să le permită conducerea unei nave sau ambarcaţiuni.
         
În cauză a fost întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de „fals privind identitatea”, faptă prevăzută şi pedepsită de art.327, al.1 Cod Penal, „pescuit comercial fără licenţă sau autorizaţie de pescuit”, „pescuit în perioada de prohibiţie”, „transportul peştelui fără documente legale” şi „folosirea de către persoane neautorizate a uneltelor de pescuit comercial”, fapte prevăzute şi sancţionate de O.U.G. 23/2008, precum şi pentru ,,conducerea unei nave sau ambarcaţiuni de către o persoană ce nu deţine brevet sau certificat de capacitate corespunzător”, ,,încredinţarea cu ştiinţă a conducerii navei unei persoane fără brevet” şi „punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă” fapte prevăzute şi sancţionate de art. 2, alin. 1 şi 2, art.3 din Legea 191/2003.
 
Doi dintre marinarii turci, A.D., în vârstă de 59 de ani şi I.T. de 38 de ani, comandantul şi secundul pescadorului, au fost reţinuţi în data de 22.05.2016, pentru 24 de ore prin ordonanţa procurorului investit în cauză, urmând ca în cursul zilei de 23.05.2016 să fie prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventiva pentru 30 zile, ceilalţi cinci fiind cercetaţi în stare de libertate.
         
Cercetările vor fi continuate sub coordonarea procurorului investit în cauză din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii