Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Minori obligați să cerşească, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate

ro

13 Jul, 2016 07:42 1508 Marime text
160 de poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Craiova, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Piteşti, împreună cu reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C. Argeş efectuează, astăzi, 40 de percheziţii domiciliare, pentru probarea activităţii infracţionale a 90 de persoane bănuite de comiterea de infracţiuni de exploatare a persoanelor vulnerabile.
 
Din cercetări a reieşit că, din anul 2012 şi până în prezent, cei în cauză ar fi desfăşurat activităţi de comerţ cu material lemnos procurat atât legal, cât şi susceptibil a proveni din tăieri ilegale. Pentru comercializarea materialului lemnos, cei vizaţi ar fi recrutat mai mulţi bărbaţi, profitând de imposibilitatea de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori de starea lor de vădită vulnerabilitate, pe care i-ar fi transportat şi adăpostit la diferite gospodării, cu scopul de a-i supune la îndeplinirea de servicii în mod forţat.
 
Totodată, persoanele exploatate ar mai fi fost obligate la efectuarea de munci gospodăreşti sau la practicarea cerşetoriei. Acţiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum și al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. La acţiune participă jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Argeş şi al Grupării Mobile de Jandarmi „Fraţii Buzeşti” Craiova.
 
”Astăzi, procurorii DIICOT – ST Piteşti efectueză un număr de 40 de percheziţii domiciliare pe rază unei localităţi din judeţul Argeş, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea mai multor grupuri infracţionale organizate specializate în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi trafic de minori.
 
În cauza există suspiciunea rezonabilă că începând cu anul 2008 şi până în prezent s-au constituit mai multe grupuri infracţionale organizate structurate pe baza relaţiilor de familie, care au recrutat un număr de aproximativ 40 de persoane minore şi majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vădită vulnerabilitate în care se aflau acestea (persoane minore, persoane cu dizabilităţi fizice sau psihice, cu situaţii materiale precare), în scopul exploatării prin supunerea la executarea de munci şi îndeplinirea de servicii în mod forţat şi prin obligarea la practicarea cerşetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire şi de lipsire de libertate.
 
În unele cazuri victimele era răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate de către membrii grupurilor infracţionale la domiciliile lor, unde aceştia prin constrângere forţau victimele să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor cât şi în proximitatea localităţii,respectiv : să mature în curte, să spele rufe,să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masă lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în jud. Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj) unde comercializau ilegal cantităţile de lemne sustrase.
 
Modalităţile de constrângere exercitate de către suspecţi, metode prin care victimele erau forţate să presteze muncile respective, constau în ameninţări repetate şi regulate şi lovituri aplicate victimelor în mod repetat şi regulat cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupurilor. De cele mai multe ori victimele nu primeau mâncare iar când primeau li se ofereau resturi de mâncare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii pentru că acestea să nu poată fugi iar unor victime li se aplicau tratamente umilitoare (erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să manace de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se aruncă mâncarea pe jos, etc). Există suspiciunea că unele dintre victime au fost violate sau abuzate sexual.
 
În cauza a fost începută urmărirea penală faţă de un număr de 40 de persoane care vor fi aduse la sediul DIICOT ST Piteşti în vederea audierilor.
Acţiunea a fost organizată cu sprijinul BCCO Piteşti, BCCO Craiova Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Argeş şi Gruparea mobilă de jandarmi Craiova Fraţii Buzeşti.
 
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.
 
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedura penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, potrivit DIICOT.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii