Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:46 20 09 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții în Prahova la suspecți de furt din locuințe prin metoda ”pomana”. Cum acționau suspecții

ro

28 Jul, 2017 21:56 967 Marime text
La această oră, polițiștii prahoveni efectuează 7 percheziții domiciliare la persoane bănuite de furturi din locuințe prin metoda ”pomana”. În cursul acestei zile, 4 dintre acestea au fost depistate în flagrant.
 
La data de 28 iulie a.c., în jurul orei 13.30, polițiști din cadrul Poliției Municipului Ploiești și al Direcției de Operațiuni Speciale, au depistat în flagrant 4 persoane bănuite de săvârșirea mai multor furturi din locuințe de pe raza județului Prahova.

Se pare că aceștia tocmai reușiseră să sustragă aproximativ 15.000 de lei din locuința unei persoane din Ploiești.
 
Modul în care membrii grupului, constituit din 5 persoane, ar fi acționat în acest caz, precum și în alte situații sesizate în municipiile București și Ploiești, dar și alte localități din Prahova, se referă la faptul că două persoane de sex feminin, sub pretextul că intenționează să ofere bunuri în memoria unei persoane decedate, ar fi solicitat accesul în locuință.
 
De asemenea, aceștia ar fi oferit și o sumă de bani cu același titlu, însă au înmânat persoanei vătămate o bancnotă de valoare mare, solicitând un rest de bani, pentru a identifica locul unde sunt ținuți banii în locuința. Ulterior, ar fi creat un pretext pentru a îndepărta persoana vătămată din încăpere, una din cele două femei bănuite reușind să sustragă restul de bani.

Totodată, în alte situații sesizate, persoanele în cauză ar fi pretins că sunt lucrători la o societate de utilității publice. Astfel, aceștia ar fi pretins fie că victimele au plătit mai mult costul energiei electrice și trebuie să le returneze bani, fie că trebuie să achite o sumă (de exemplu 300 de lei) în vederea obținerii de facilități la facturarea consumului. Toate acestea aveau ca scop identificarea locului unde potențialele victime își țineau banii.
 
Prejudiciul cauzat este estimat, în prezent, la peste 80.000 de lei.
 
La acest moment, polițiștii ploieșteni, sprijiniți de luptători de acțiuni speciale, efectuează 7 percheziții la locuințele persoanelor bănuite că ar face parte din acest grup infracțional. Câte 3 descinderi sunt desfășurate în municipiul Ploiești și comuna Șirna, iar una în orașul Mizil.
 
Pe numele celui de-al cincilea membru al grupului a fost emis mandat de aducere, urmând a fi depistat și condus la audieri.
 
Referitor la incidența furturilor din locuințe săvârșite prin această metodă, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova, cu sprijinul Școlii de Agenți de Poliție ”Vasile Lascăr” din Câmpina, a desfășurat ample acțiuni de informare în municipiul Ploiești în ultimele două luni, în rândul unui public țintă format cu precădere din persoane vârstnice.

Drept urmare, au fost sesizate un număr tot mai ridicat de tentative de asemenea fapte, persoanele bănuite nereușind să finalizeze actul infracțional cu succes, pe fondul faptului că persoanele vizate au reacționat în conformitate cu recomandările polițiștilor.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii