Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:51 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pedepse de peste 60 de ani de închisoare pentru inculpaţii din dosarul Carom

ro

08 Jun, 2015 23:12 1474 Marime text
 
Cei şapte inculpaţi din dosarul Carom au primit în total pedepse de 61 de ani şi cinci luni de închisoare şi nu vor putea să fie acţionari, asociaţi sau administratori de firme pe o perioadă de cinci ani după ce execută pedepsele, iar instanţa a dispus confiscarea sumei de peste 322 milioane de lei, informează România TV.

Curtea de Apel Bucureşti a dat, astăzi, condamnările definitive în dosarul Carom, după un proces de aproape nouă ani. Trimis mai întâi la Tribunalul Bucureşti, în 2006, dosarul, al cărui rechizitoriu a fost întocmit de Alina Bica, a fost soluţionat, în fond, în decembrie 2014.

Ajuns la Curtea de Apel Bucureşti în aprilie 2015, dosarul Carom s-a judecat în apel în opt termene, iar decizia a fost dată miercuri, cei şapte inculpaţi primind în total pedepse de 61 de ani şi cinci luni de închisoare, dintre care peste 58 de ani cu executare şi trei ani cu suspendare.

Inculpaţii nu vor mai avea dreptul, timp de cinci ani după executarea pedepselor, să fie asociaţi, acţionari, administratori sau beneficiari reali în societăţi comercială şi nici nu vor putea fi aleşi în autorităţile publice sau în orice funcţii publice.

De asemenea, instanţa a dispus confiscarea sumei totale de peste 322 de milioane de lei de la inculpaţi şi de la mai multe firme, stabilite ca părţi responsabile civilmente. Judecătorii au menţinut sechestrul asigurător pus de procurori în 2005 şi 2006, dar au extins măsura în cazul mai multor bunuri mobile şi imobile ale inculpaţilor.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti vine cu doar o zi înainte de a se prescrie faptele de care sunt acuzate persoanele implicate în acest dosar.

Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare pentru înşelăciune, la şase ani şi nouă luni de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, la cinci ani de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi tot la câte cinci ani pentru două fapte de spălare de bani.

Instanţa a aplicat pedeapsa cea mai grea, de şase ani şi nouă luni de închisoare, la care a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv cinci ani şi zece luni de închisoare, Ovidiu Tender urmând să execute în total 12 ani şi şapte luni. Din această pedeapsă va fi scăzută perioada în care Tender a fost reţinut şi arestat preventiv, respectiv din 3 martie până în 29 august 2006.

Marian Alexandru Iancu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, şapte ani pentru instigare la abuz în serviciu, cinci ani pentru o altă faptă de instigare la abuz în serviciu, trei ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi câte cinci ani pentru două fapte de spălare de bani.

La pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, instanţa a adăugat un spor tot de şapte ani, urmând ca Marian Iancu să execute în total 14 ani de închisoare. Din pedeapsă va fi scăzută perioada în care Iancu a fost reţinut şi arestat, respectiv din 4 până în 14 aprilie 2006 şi din 16 mai până în 3 iunie 2006.

Toader Găurean a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi şapte ani şi şase luni pentru spălare de bani. La pedeapsa cea mai grea, instanţa a adăugat un spor de o treime din cuantumul celeilalte pedepse, respectiv doi ani şi patru luni de închisoare, Găurean urmând să execute în total nouă ani şi zece luni de închisoare.

Cicilia Dumitrescu a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune, cinci ani pentru abuz în serviciu şi patru ani pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Aceasta urmează să execute şapte ani de închisoare, după ce, la pedeapsa cea mai grea, instanţa a adăugat un spor de doi ani de închisoare.

Marin Badea a primit pedepse de şapte ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi de patru ani şi şase luni pentru constituire a unui grup infracţional organizat. Instanţa a adăugat, la pedeapsa cea mai grea, un spor de un an şi şase luni de închisoare, Marin Badea urmând să execute în total opt ani şi şase luni de închisoare.

În cazul lui Bogdan Sălăjan, instanţa a dispus condamnarea la trei ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu, dar a stabilit suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, pentru un termen de supraveghere de patru ani. Totodată, Sălăjan a fost obligat de instanţă să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cursul termenului de supraveghere, pe o durată de 120 de zile, în condiţiile care se vor stabili de către Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Prahova.

Basaran Kadri Mazhar a primit o pedeapsă de şase ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.




Sursa: România TV
Sursa foto: cotidianul.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii