Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:12 21 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oamenii accesează mai uşor ştirile pe Facebook, YouTube și Twitter

ro

15 Jun, 2016 20:06 722 Marime text
Institutul Reuters pentru Studiul Jurnalismului (RISJ) a constatat că rețelele de socializare s-au impus ca sursă principală de știri în rândul utilizatorilor online, care le accesează tot mai mult pe smartphone-urile lor, potrivit unei estimări a unui centru de analiză, care avertizează că acceptarea știrilor gratuite a devenit o provocare pentru proprietarii știrilor de calitate.
 
Mai mult de jumătate din utilizatorii online se informează de pe Facebook sau de pe alte platforme de socializare media, refuzând să plătească pentru știri și utilizând unelte de blocare a reclamelor, ceea ce afectează veniturile proprietarilor de media, potrivit RISJ.
 
Chiar dacă știrile distribuite prin rețelele de socializare oferă posibilitatea obținerii unui număr mai mare de cititori, este mai dificil pentru proprietarii de media să obțină recunoaștere și să rămână conectați cu publicul lor, indică RISJ în raportul său anual privind știrile în mediul digital.
 
"Aceste lucruri se întâmplă din cauza noastră. Preferăm știrile în format digital pentru că sunt mai la îndemână însă primești exact ceea ce plătești. Este nevoie de bani ca să faci jurnalism profesionist", a spus Rasmus Kleis Nielsen, director pentru cercetare în cadrul Institutului Reuters, într-un interviu telefonic pentru Fundația Thomson Reuters.
 
Facebook joacă un rol semnificativ în ce privește distribuirea știrilor online, 44% dintre oameni folosesc rețeaua de socializare drept sursa lor de știri, 19% folosesc YouTube și 10% folosesc Twitter, se arată în raportul menționat.
 
Nielsen susține că în statele în curs de dezvoltare, unde accesul la surse (de știri) independente și de încredere este limitat, sunt și mai mulți oameni care se bazează pe platformele de socializare pentru citirea știrilor.
 
"Mulți oameni în state din Asia și Africa folosesc telefoanele mobile pentru accesarea știrilor online și în acele regiuni platformele de socializare reprezintă o sursă și mai importantă de știri", a spus Nielsen, citat de Agerpres.
 
Circa 36% dintre oameni au preferat ca știrile să fie selectate pentru ei de algoritmi, comparativ cu 30% care s-au bazat pe editori sau redactori, deși unii au avut temerea că au pierdut unele informații importante sau puncte de vedere provocatoare, se mai arată în același raport.

Pentru prima dată rețelele de socializare au depășit televiziunile ca principală sursă de știri pentru segmentul de vârstă 18-24 de ani, 28% dintre aceștia citând platformele de socializare ca sursa lor principală de știri, în timp ce 24% consideră că televiziunea ca fiind cea mai importantă sursă de știri.
 
Mai mult de jumătate dintre repondenți au admis că folosesc smartphone-urile pentru accesarea știrilor, cele mai mari procente fiind în Suedia (69%), Coreea de Sud (66%) și Elveția (61%), conform raportului. În Marea Britanie și SUA folosirea smartphone-urilor pentru accesarea știrilor a depășit pentru prima dată calculatoarele de birou și laptopurile. Cercetarea a fost realizată online în 26 de state din Europa, Asia, America de Nord și America de Sud.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii